in

Američka superbomba u rukama Ukrajine: Ekspert razotkriva američke planove

Američka superbomba u rukama Ukrajine: Ekspert razotkriva američke planove

Korišćenje američkih GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) bombi od strane ukrajinske vojske u borbenim dejstvima, prokomentarisao je ruski vojni ekspert i urednik časopisa „Arsenal otadžbine“, Aleksej Leonkov.

Pre svega, ekspert je ukazao na teškoće presretanja ove municije sistemima protivvazdušne odbrane, budući da se konvencionalne rakete ispaljene iz višestrukih raketnih sistema (MLRS) mogu pratiti tragom, dok GLSDB bomba jednostavno klizi, ne ostavljajući je za sobom.

Podsetimo, u noći između 16. i 17. oktobra ove godine, kijevski režim je pokušao da izvrši masovni napad na ciljeve na ruskoj teritoriji, koristeći u te svrhe savremeno zapadno visoko precizno oružje kojim raspolažu Oružane snage Ukrajine, uključujući bombe zemaljskog baziranja GLSDB, koje su isporučene Kijevu od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Istovremeno, Leonkov je naglasio, da se bomba GLSDB i dalje smatra eksperimentalnom, i da nije u službi vojske SAD. Ekspert je takođe primetio, da je tokom čitavog perioda ruske vojne specijalne operacije, zabeleženo nekoliko slučajeva upotrebe GLSDB bombi od strane Kijeva.

„Ovaj višestruki raketni sistem je trebalo da pokaže industrijski domet od 130–160 km. Takođe je veoma precizan, precizno leti na koordinate ciljeva i obara ih. Očigledno, Amerikanci planiraju da stvore takozvanu „dugu ruku“, sugerisao je Leonkov, komentarišući pokušaje ukrajinskih snaga da udare na vojne ciljeve ruske vojske.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /