in

Američki brodovi sa Tomahavcima ugrožavaju nacionalnu bezbednost Rusije

Američki ratni brodovi predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost zbog sposobnosti da krstarećim raketama „Tomahavk“ dostignu ciljeve na teritoriji Rusije, rekao je glavnokomandujući flote admiral Nikolaj Evmenov.

Prema njegovim rečima, više faktora utiče na formiranje pretnji po vojnu bezbednost okeana i pomorskih područja.

To uključuje patroliranje morem na stalnoj osnovi brodova koji nose krstareće rakete dugog dometa Tomahavk sa sposobnošću da pokrenu masivan napad na ciljeve u većem delu Rusije.

Prema otvorenim podacima, glavni nosioci krstarećih raketa Tomahavk su razarači klase Arli Berk i krstarice američke mornarice klase Ticonderoga. Američka mornarica ima preko deset krstarica klase Ticonderoga i oko 70 razarača klase Arli Berk. Potencijalno, svi zajedno mogu da nose više od sedam hiljada projektila Tomahavk. Tomahavk može da nosi nuklearno punjenje.

Između ostalih faktora, Evmenov je naveo:

-prisustvo moćnih grupa stranih mornarica u Atlantskom i Tihom okeanu, kao i u Sredozemnom moru;

-planove drugih zemalja da naruše interese Rusije na Arktiku kroz reviziju statusa Severnog morskog puta i mogućeg prolaska ratnih brodova;

-aktivno raspoređivanje pomorskih grupacija pomorske protivraketne odbrambene komponente i istraživanje arktičkog basena nuklearnim podmornicama američke i britanske mornarice

Kako je istakao glavnokomandujući, postojeće pretnje nacionalnoj bezbednosti zahtevaju modernu mornaricu sposobnu da, zajedno sa drugim vrstama i rodovima vojske, obezbedi strateško nuklearno i nenuklearno odvraćanje od agresije i zaštiti interese Rusije u Svetskom okeanu.

Ranije u sredu, admiral je rekao da će mornarica povećati broj osoblja marinaca. Tako se u srednjem roku planira reorganizacija postojećih pet brigada marinaca u flotama u divizije marinaca, a puka marinaca Kaspijske flotile u brigadu. Osim toga, ruska pomorska avijacija će dobiti jurišne bespilotne letelice „inohodec“ i „ohotnik“, dodao je Evmenov.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /