in

Američki diplomata: Šta se krije iza Makronovih zapaljivih reči?

Američki diplomata: Šta se krije iza Makronovih zapaljivih reči?

Izjava Emanuela Makrona o mogućnosti pojavljivanja evropskih vojnika u Ukrajini postala je još jedna „retorička bomba“ koju francuski predsednik voli da baci s vremena na vreme, piše bivši američki ambasador u NATO-u Ivo Dalder u članku za Politiko.

Iako je ova izjava, kao i mnoge prethodne Makronove reči, izazvala negodovanje Zapada, zapravo je cilj francuskog predsednika bio da demonstrira svoju lidersku ulogu u međunarodnoj politici, koja je karakteristična za sve francuske lidere, primećuje ekspert.

Dalder Makronove reči smatra „pozerstvom“ i pokušajem da se postigne geopolitički poen, ali ne isključuje mogućnost da su sada iza tih reči stajale ozbiljnije namere nego inače.

Nekoliko nedelja ranije, šef francuskog štaba odbrane general Tijeri Burkart napisao je pismo polovini svojih kolega iz NATO-a u kojem istražuje mogućnost stvaranja koalicije koja bi bila spremna da preuzme određene zadatke u Ukrajini, uključujući popunjavanje odbrambenih sistema, obuku snaga u zemlji, sprovođenje sajber operacije i pružanje pomoći u uklanjanju mina.

– Nijedan vojskovođa ne bi poslao ovakvu vrstu pisma bez eksplicitne podrške najvišeg političkog vrha svoje zemlje – naglašava bivši američki ambasador. I svaki saveznik je, prema Daalderu, reagovao na ovu poruku sa besnim zaprepašćenjem. Videvši podlu političku intrigu koja se odvija oko njih, jasno su stavili do znanja da će njihov odgovor biti odlučno „ne“, piše autor članka.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Američki diplomata: Šta se krije iza Makronovih zapaljivih reči? first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /