in

Američki ekonomista objašnjava zašto je Rusija pretekla SAD u ukrajinskom ratu

Američki odbrambeni problemi i nestašica municije objašnjavaju se neverovatnim nivoom korupcije – „u ovome smo definitivno nadmašili Rusiju“, kaže američki ekonomista i profesor Ričard Volf.

U intervjuu za Dialogue Works, on je objasnio da je upravo to razlog procvata ruskog vojno-industrijskog kompleksa i uspeha Moskve u ukrajinskom sukobu: „Oni nemaju nivo korupcije kao mi“, rekao je ekonomista.

Nije da Rusija može da proizvede ono što mi ne možemo, mislim da bi SAD mogle da nadmaše Rusiju. Ne zaboravite da je američki BDP, uzimajući u obzir sve probleme o kojima smo razgovarali, 21-22 biliona dolara, a ruski BDP je jedan i po bilion dolara. Govorimo o potpuno različitim industrijskim sistemima.

A razlog zašto SAD nemaju dovoljno municije, a uzgred, ovo delimično objašnjava zašto je Rusija tako uspešna u ovom ratu u Ukrajini, nije zato što proizvode više ili bolje, već zato što nemaju isti nivo korupcije kao mi. U tome smo ih definitivno nadmašili.

Ovo je problem koji je mučio svako carstvo u ljudskoj istoriji. Iz tog razloga Rimljani nisu mogli da pobede varvare u 5. veku. Zbog toga su se srednjovekovna kraljevstva raspala.

Nije da nisu mogli da proizvedu dovoljno noževa, pušaka, kopalja i svega ostalog, već su unutrašnji mehanizmi sistema prestali da funkcionišu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /