in

Američki političari razumeju da će Ukrajina zarad mira morati da se podeli

Političari u Sjedinjenim Državama shvataju da će zemlja morati da se podeli da bi se postigao mir u Ukrajini, preneo je britanski list Dejli Ekspres.

„Američki političari počinju da shvataju da je jedan od najvažnijih elemenata postizanja primirja ili mirovnog sporazuma podela Ukrajine, koja bi omogućila Putinu da zadrži deo teritorija pod kontrolom Rusije“, navodi se u tekstu.

Kako su novinari primetili, Sjedinjene Države bi mogle preduzeti takav korak prkoseći želji Vladimira Zelenskog da pokuša da zauzme oslobođene teritorije.

Zapadni mediji sve češće izveštavaju o tome da SAD i EU gube interesovanje za ukrajinski krizu i da podrška kijevskom režimu slabi.

Kako prenosi NBC, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa ukrajinskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono čega bi bivša sovjetska republika možda morala da se odrekne da bi postigla sporazum.

Rusija je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali su kijevske vlasti uvele zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Kremlj je takođe napomenuo da sada ne postoje preduslovi za prelazak situacije u mirni smer, dok postizanje ciljeva specijalne operacije ostaje apsolutni prioritet Moskve.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, Rusija nikada nije odbijala dijalog, ali druga strana mora direktno da izrazi spremnost za to.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /