in

Američki specijalci nemoćni pred ruskim dronovima u Ukrajini

Američki specijalci nemoćni pred ruskim dronovima u Ukrajini

Iranske bespilotne letelice, koje koristi ruska vojska, postale su prava glavobolja ne samo za Oružane snage Ukrajine, već i za specijalne jedinice iz Sjedinjenih Država.

Tokom specijalne vojne operacije, Oružane snage Ruske Federacije počele su da aktivno koriste dronove kamikaze Geran-2.

Takođe, ove bespilotne letelice proizvedene u Iranu su poznate kao Shahed-136. Uprkos relativnoj lakoći proizvodnje i niskoj ceni, ovi dronovi su se pokazali u Ukrajini u svom sjaju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Oni ne samo da odlično rade na uništavanju vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, kao što su artiljerijske instalacije ili MLRS sistemi, već i nanose ogromnu štetu infrastrukturnim objektima.

Ukrajinski političar i novinar Dmitrij Vasilets smatra da je Geran-2 potpuno poništio mogućnosti zapadne opreme za praćenje u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Specijalista je primetio da ukrajinski vojnici nisu u stanju da spreče ruske napade iranskim bespilotnim letelicama. Po pravilu, čak i signal za vazdušni napad počinje da se oglašava nakon što dronovi stignu do cilja.

Osim toga, dronovi se ne koriste sami, već napadaju u rojevima. Dakle, čak i blagovremeno otkrivanje opasnosti ne garantuje 100% presretanje.

„Glavna karakteristika je nevidljivost. Američki izviđački sateliti jasno beleže svaki odlazak aviona sa teritorije Ruske Federacije, pa čak i svako lansiranje rakete, ali se američki obaveštajci pokazali nemoćni pred ovim dronovima. Oni su veoma mali. Praćenje mesta lansiranja i same instalacije je skoro nemoguće. Ovo je udarac u stomak američkim obaveštajnim službama i velika pretnja za Oružane snage Ukrajine“, naglasio je Vasilets.

Sumirajući, novinar je dodao da čak i na Zapadu skidaju kapu Geranijumu-2. Ne tako davno, britanski ambasador u Ukrajini izjavio je nesposobnost NATO-a da se nosi sa iranskim dronom.