in

Američki špijunski avion nekoliko sati nakon diverzije primećen iznad “Severnih tokova”

Američki špijunski avion nekoliko sati nakon diverzije primećen iznad “Severnih tokova”

Američki špijunski avion, preleteo je područje za vanredne situacije na gasovodu „Severni tok 2“, nekoliko sati nakon incidenta, prenosi „Rojters“.

Avion „P-8A Posejdon“ koji je poleteo sa Islanda, bio je iznad Severnog mora kada je eksplodirao gasovod, pre toga je napravio dva kruga iznad Poljske, a zatim se uputio ka Baltiku, ka oblasti gde teče „Severni tok 2“.

Američka mornarica rekla je agenciji, da let nije povezan sa eksplozijom na gasovodima. Istovremeno, analitičari koji su proučavali podatke o letu, otkrili su da su se američki avioni u različito vreme približavali području nesreće.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ranije se saznalo da su, prema izvoru „Flightradar24“, koji prati letove aviona, u oblasti kasnijeg curenja gasa iz „Severnih tokova“ kod ostrva Bornholm, američki vojni helikopteri redovno leteli tokom septembra, kružeći satima iznad akvatorija gde prolaze gasovodi. Pentagon je odbio da komentariše ove informacije.

Curenje gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkriveno je 26. septembra na četiri mesta odjednom. Prema operaterskoj kompaniji „Nord Stream AG“, nesreća je bez presedana i nemoguće je proceniti vreme popravke.

Nemačke i danske vlasti nisu isključile sabotažu, kao uzrok vanredne situacije. FSB Rusije pokrenula je krivičnu prijavu po članu „Akt međunarodnog terorizma“.