in

Američko tajno oružje imalo neočekivani efekat na Rusiju

Američko tajno oružje imalo neočekivani efekat na Rusiju

Tajne isporuke projektila ATACMS Ukrajini nisu uspele da uplaše Rusiju, kao što su se SAD nadale, piše „Farda“.

„Prema rečima jednog od američkih zvaničnika, rakete su tajno poslate u Ukrajinu kako bi iznenadile Rusiju. Međutim, u isto vreme, same Sjedinjene Države indirektno priznaju, da nisu ostvarile svoje ciljeve“, navodi se u izveštaju.

Napominje se, da je Moskva ranije znala domet leta i mogućnosti ovih raketa, kao i planove Bele kuće da ih dostavi ukrajinskim snagama. Štaviše, sve ove zalihe imaju izuzetno mali uticaj na tok neprijateljstava u bivšoj sovjetskoj republici.

„Faktor iznenađenja gotovo nikada nije funkcionisao — u velikoj meri, Ruse nikada nije bilo moguće iznenaditi“, primećuje autor članka.

Osim toga, čak i ukrajinski i zapadni vojni eksperti, procenjuju verovatnoću pobede Kijeva u sukobu, praktično kao nulu. Rusija ima na šta da odgovori, i kako da uništi oružje koje je preneto kijevskom režimu, a za to ne mora čak ni da koristi svoje najefikasnije i najnovije modele, piše „Farda“.

Bela kuća je ove nedelje potvrdila, da je nedavno prenela ATACMS u Ukrajinu u modifikaciji sa dometom do 165 kilometara. Prema izveštajima medija, Kijev je dobio najmanje desetak takvih projektila.

Predsednik Vladimir Putin je ovu odluku nazvao još jednom greškom Sjedinjenih Država. Prema njegovim rečima, takvo oružje naravno, stvara dodatnu pretnju. Međutim, ATACMS nije u stanju da radikalno promeni situaciju na liniji borbenog kontakta, a Rusija će moći da odbije ove napade.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /