in

Amerika dovela Bliski istok do tačke bez povratka

Amerika dovela Bliski istok do tačke bez povratka

SAD su situaciju sa bezbednošću Bliskog istoka dovele do tačke bez povratka, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Onaj koji je predstavljao garanciju bezbednosti u regionu je doveo situaciju do tačke bez povratka. I ponovo niko u Vašingtonu neće odgovarati za zločine, provokacije i insceniranja“, napisala je ruska političarka na svom Telegram kanalu.

Ona je tim rečima prokomentarisala nedavnu vest da je američki Stejt department dozvolio svojim činovnicima i njihovim porodicama da napuste Izrael zbog eskalacije situacije.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države – Izrael i Palestina – ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /