in

Amerika ima problem sa bankrotom

Amerika ima problem sa bankrotom

Brzi porast kamatnih stopa „pomogao“ je da se poveća broj propalih kompanija ove godine, a kraj muka se još ne nazire

Porast kamatnih stopa u protekloj godini išao je istorijskim tempom, sa čime neke industrije u SAD nisu mogle da održe korak, a cenu kao i uvek plaćaju najranjiviji.

Bankroti u Americi rastu najbržim tempom od pandemije, ali kompanije i dalje preuzimaju sve više dugova – što je možda znak da fiskalna politika Federalnih rezervi (Fed) usmerena na smanjenje inflacije ne funkcioniše, ocenjuje „Blumberg“.

Stručnjaci za restrukturiranje i investitori u dugove upozoravaju da SAD čeka još muka. „Blumberg“ je istraživao problem problematičnog duga u Americi i koje su industrije stradale u okruženju visokih kamatnih stopa, koji sektori su ranjivi, a koji sve više izloženi riziku kako brdo problematičnog duga nastavlja da raste.

Od „Bed, bat end bijond“ i „Pajreksa“ do „Vajs medija“, dobro poznata imena u nekoliko industrija – ali posebno u maloprodaji – podlegla su ekonomskoj realnosti Amerike nakon pandemije. I nisu samo ljuti poverioci razlog – sve više firmi traže sudsku zaštitu se likvidiraju.

Problem u maloprodaji pogoršava krizu komercijalnih nekretnina, uz sve veće izglede za dalju kolateralnu štetu.

U međuvremenu, američko pitanje problematičnog duga pokazao je kako je implozija nekoliko regionalnih banaka ranije ove godine, kao i širenje privatnog kapitala, izazvala probleme za tehnološke startapove ali i za industriju zdravstvene zaštite koja je u SAD i u najboljim vremenima loša i mahom nedostupna siromašnima i srednjoj klasi.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /