in

Amerika je zeznula, jedan krak “Severnog toka” je preživeo

Amerika je zeznula, jedan krak “Severnog toka” je preživeo

Amerika je zeznula – Rusija je imala „plan B“ za Severni tok 2, piše kinesko izdanje Sohu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken javno je 30. septembra, nekoliko dana nakon sabotaže gasovoda Severni tok, rekao da bi Vašington mogao da zameni Rusiju kao najvećeg evropskog snabdevača prirodnim gasom, a neuspeh SP-1 i SP-2 je „najveći prilika“ da se Evropa oslobodi zavisnosti od ruskog prirodnog gasa.

„Državni sekretar SAD je razotkrio nameru Amerike da zaradi na izvozu LNG u Evropu“, naveli su autori kineskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, SAD negiraju bilo kakvu umešanost u napad na gasovod, iako je njihova korist očigledna. Osim toga, još pre sabotaže, američki predsednik Džo Bajden je govorio o potrebi uništavanja Severnog toka 2. Međutim, kasnije su u Beloj kući počeli da uveravaju da stari političar nije mislio „uništiti“, već „sprečiti puštanje u rad“.

Indirektno, krivicu SAD potvrdio je i bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski, koji se zahvalio Vašingtonu što je pokvario „Severni tok“.

Kako primećuju kineski stručnjaci, iako umešanost SAD u incident nije dokazana, čini se da su oni najveći korisnici situacije. Stoga nije iznenađujuće što je Blinken, samo nekoliko dana nakon katastrofe, počeo radosno da priča o isporuci LNG-a u Evropu. Ipak, požurio je sa izjavama, sigurni su autori Sohua.

„Čim su SAD obećale da će izvoziti velike količine LNG-a u Evropu, Rusija je zadala ’smrtni udarac‘ objavom da ima „plan B“ — ili liniju B — za snabdevanje Severnog toka 2“, kažu kineski analitičari.

Činjenica je da i prvi i drugi Severni tok imaju po dve linije. A ako su u slučaju „SP-1“ obe cevi bile van pogona, onda je sa „SP-2“ situacija drugačija: jedan od navoja je, očigledno preživeo.

Gasprom je saopštio da trenutno testira liniju B, nakon čega gas može da se upumpava u gasovod. Odnosno teoretski, očuvana je mogućnost snabdevanja Evrope plavim gorivom sistemom Severnog toka.

„To je bilo kao grom iz vedra neba za SAD. „Plan B“ koji je objavila Rusija zaista je iznenadio Sjedinjene Države“, zaključuju autori Sohua.

Oni navode da sve dok postoji bar deo sistema Severnog toka, američki LNG neće dominirati Evropom. Očigledno je da su Sjedinjene države nameravale da onesposobe sve četiri linije, ali je jedna od njih preživela. A sada će biti krajnje problematično izvršiti još jednu sabotažu kako bi se ispravio propust, pošto je previše pažnje usmereno na oblasti u kojima prolazi ovaj gasovod. U sadašnjoj situaciji, bilo bi glupo usuditi se na još jedan „upad“ na preživeli deo Severnog toka.

„Amerika je zeznula! I Blinken je požurio sa izjavama o dominaciji LNG-a“, rezimirali su analitičari iz Kine.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte