in

Amerika ušla u rat na Bliskom istoku

Rat na Bliskom istoku se širi dalje od pojasa Gaze, a američka vojska napada u Bagdadu na vođu iračke milicije koju okrivljuje za napade na američke snage u toj arapskoj zemlji.

Vođa milicije koji je bio na meti je ubijen, a još jedna osoba je takođe ubijena, rekao je američki zvaničnik Rojtersu u četvrtak.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je automobil pogođen u Bagdadu. Meta je bio vođa grupe Harakat al-Nudžaba, rekao je zvaničnik, ne navodeći konkretnu osobu koja je eliminisana.

Napomenimo da je reč o iračkoj šiitskoj miliciji, formiranoj 2013. godine, koja se bori protiv „Islamske države“ (ISIS je teroristička organizacija) i drugih grupa. U martu 2019, američki državni sekretar Majk Pompeo dodao je Harakat Hezbolah al-Nudžabu (i sve njegove pseudonime i komponente) i njegovog vođu Akrama al Kabija na posebnu listu globalnih terorista.

Policijski izvori i svedoci rekli su da je dron ispalio najmanje dve rakete na zgradu u istočnom Bagdadu koju koristi grupa iračke milicije.

Sjedinjene Države su udarile člana proiranske proksi grupe koji „ima američku krv na rukama“, rekao je američki zvaničnik za CNN.

Drugi američki odbrambeni zvaničnik je rekao: „Sjedinjene Države nastavljaju da preduzimaju akcije da zaštite naše snage u Iraku i Siriji tako što će se baviti pretnjama sa kojima se suočavaju.

Udar u iračku prestonicu Bagdad bio je usmeren na vozilo za koje se veruje da nosi metu, rekao je portparol Pentagona.

„Mi ćemo uzvratiti udarac i naterati Amerikance da zažale što su izvršili ovu agresiju“, prenosi Rojters, pozivajući se na izjavu lokalnog komandanta iračke milicije.

U vazdušnom napadu na logistički štab milicije koju podržava Iran u četvrtak u centru Bagdada ubijen je visoki komandant milicije, rekli su zvaničnici militanata, dok tenzije i dalje rastu u regionu.

Koalicija milicija Snaga narodne mobilizacije koju nominalno kontroliše iračka vojska objavila je u saopštenju da je njen zamenik šefa operacija u Bagdadu Muštak Taleb al-Saidi ili „Abu Takva“ ubijen „kao rezultat brutalne američke agresije“.

Kancelarija iračkog premijera saopštila je da je međunarodna koalicija predvođena SAD odgovorna za „neopravdan“ napad na iračke snage bezbednosti. Rojters prenosi da je kancelarija šefa iračke vlade saopštila: „Napad je opasna eskalacija i kršenje iračkog suvereniteta.

SAD imaju 900 vojnika raspoređenih u Siriji i 2.500 u Iraku, za koje kažu da su tu da spreče ponovno oživljavanje militanata Islamske države.

Poslednjih dana, podseća Gardijan, SAD su takođe napale jemenske Hute koje podržava Iran nakon što su jemenske snage izvršile napade na brodove u blizini Crvenog mora za koje su tvrdili da su povezani sa Izraelom.

Tenzije rastu širom regiona, uz nasilje poslednjih dana u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali, severnom Izraelu, Libanu, Siriji, Iranu, Crvenom moru i Iraku.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /