in

Amerika uvežbavala u Lavovu biološku provokaciju protiv Rusije

Amerika uvežbavala u Lavovu biološku provokaciju protiv Rusije

U Lavovu je, uz podršku SAD, održan trening na kojem su uvežbavane metode izvođenja provokacije uz pomoć virusa ptičjeg gripa kako bi se Rusija optužila za biološku diverziju, saopštio je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

„U Kijevu je 2023. godine nastavio sa radom Ukrajinski naučno-tehnološki centar (UNTC) koji je glavni posrednih u raspodeli grantova Pentagona.

Uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj i posredovanje, UNTC je na bazi Nacionalnog medicinskog univerziteta ‘Galicki’ u periodu od avgusta do septembra 2023. godine u Lavovu održao vežbu o reagovanju na biološke pretnje“, saopštio je Kirilov.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u vežbi su učestvovali predstavnici ukrajinskih državnih organa, uključujući Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) i policiju, kao i zaposleni u zapadnim neprofitnim organizacijama.

„Podsetiću da je u poslednje vreme najviše proučavan mikroorganizam u laboratorijama sa visokim nivoom izolacije patogeni virus ptičijeg gripa. Ima mogućnost da prelazi sa vrste na vrstu, a stopa smrtnosti među ljudima (koji se zaraze ovim virusom) je visoka“, napomenuo je Kirilov.

Po njegovim rečima, nije slučajno da je upotreba tog patogenog biološkog agensa bila uključena u scenario vežbi.

„Scenario je sledeći: u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine pojavljuju se slučajevi obolevanja od zarazne bolesti. Uzimaju se uzorci i radi se analiza. Na kraju se zaključuje da je incident ‘vrlo verovatno’ rezultat biodiverzije koju je izvela Rusija. Informacije o epidemiji prenose mediji, pre svega zapadni, kako bi skrenuli pažnju na situaciju, a na ulice se izvode medicinski radnici sa plakatima koji pozivaju da Rusija odgovoara za kršenje konvencijskih obaveza“, objasnio je Kirilov.

Rezultat tog scenarija bio bi da se Rusija optuži da ne poštuje zahteve Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, da se diskredituje na međunarodnoj sceni i da joj se uvedu dodatna ograničenja.

Nakon vežbi u Lavovu, Kirilov je dopunio spisak lica ukrajinskog-vojno biloškog dosijea.

„Filipa Lencos, član Upravnog odbora za biološku bezbednost Velike Britanije, učestvovala je na treningu kao moderator. Poslednjih godina Lencos aktivno objavljuje materijale koji imaju za cilj diskreditaciju Rusije na međunarodnoj sceni po pitanju biološke bezbednosti“, saopštio je Kirilov.

Vežbi u Lavovu prisustvovale su i Džema Bušer, zaposlena na Fakultetu za vojna istraživanja Kings koledža u Londonu, „specijalizovana je za analizu obaveštajnih podataka i dezinformacione tehnologije u medijima“, zatim Oksana Kučerjeva, Šef Odeljenja za komunikacije Centra za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine, „rukovodi projektima za vladine organizacije Ukrajine i SAD i odgovorna je za medijsko planiranje“, zatim šef referentne laboratorije za dijagnozu virusnih i posebno opasnih patogena Irina Demčišina.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /