in

Analitičar: Rusija ima koristi od hladnog rata SAD sa OPEK+

Analitičar: Rusija ima koristi od hladnog rata SAD sa OPEK+

SAD i zemlje OPEK+ već dugo su u stanju „hladnog rata“. Posle glasanja zemalja izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje za 2 miliona barela dnevno, SAD nameravaju da „bace” na tržište dodatnih 10 miliona barela iz strateških rezervi zemlje.

Zemlje OPEK+ nastoje da postignu povoljnu cenu nafte od 95 do 100 dolara po barelu. Vašington želi da postigne maksimalno sniženje cena nafte i naftnih derivata, jer bi poskupljenje benzina moglo da izazove proteste u SAD.

Artem Deev, šef analitičkog odeljenja kompanije AMarkets, primetio je da je odluka izvoznika nafte opravdana: svetska privreda je u recesiji – stoga je potrebno smanjiti proizvodnju posle povećane potrošnje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Što se tiče Rusije, svi događaji koji dovode do povećanja cene sirovina igraju joj na ruku. To dovodi do povećanja prihoda kompanije i budžeta, čak i u uslovima sankcija i smanjenog izvoza u Evropu“, objasnio je Deev.

Finansijski analitičar BitRivera Vladislav Antonov uveren je da 10 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi neće moći da sruše tržišne cene. Sirovinske rezerve Vašingtona su na najnižem nivou u poslednjih 38 godina, pa je „izbacivanje” nafte na tržište jednokratna akcija.