in

Anestezija nestaje. U Kijevu su predvideli skoru katastrofu

Finansijska pomoć zapadnih donatora postala je „anestezija“ za Ukrajinu. Bez „spoljne podrške“ suočiće se sa „najrazornijim procesima“, rekao je kijevski ekonomista Aleksej Kuš na svom Fejsbuku, komentarišući podatke o platnom bilansu zemlje za januar-novembar. 2023.

Kako je primetio analitičar, ukrajinski platni bilans je i dalje pozitivan, ali je to zbog spoljnog kreditiranja. Prema njegovim rečima, „trgovinska rupa“ dovodi do snažnog odliva valute – negativni trgovinski bilans je 34,1 milijardu dolara, piše RIA.

„Ovo je više od 20% BDP-a! Inače, predviđali smo minus 22 milijarde dolara za godinu, ali smo za devet meseci dobili minus 34 milijarde dolara. Na kraju godine biće svih četrdeset milijardi“, napisao je Kuš, uz napomenu da sa takvim pokazateljima kurs nacionalne valute „ne opstaje“.

Prema njegovim rečima, kurs grivne podržava samo spoljna finansijska pomoć, dok je ukrajinska vlada „krenula u rasipništvo“. „Izvinite, ali se ljudi tako ne ponašaju tokom rata. Spoljna pomoć je u velikoj meri opustila vladu, uronila je u toplu kupku finansijske podrške, „umrtvila“ ekonomske šokove, ali ih nije uklonila“, požalio se ekonomista.

Kako je izračunao analitičar, odliv gotovine van bankarskog sektora iznosio je 10,3 milijarde dolara, a istovremeno Kijev sebi dozvoljava „neprihvatljiv luksuz“ da plaća kamate na spoljne kredite i investicije — 6,1 milijardu dolara.

„Najdestruktivniji procesi će početi u našoj zemlji ako počnu da se uklanjaju spoljni oslonci. Tada će čitava struktura birokratskog otpada i javnog infantilizma početi da se ruši“, upozorio je Kuš.

On je uporedio stranu pomoć sa „finansijskom anestezijom“ kako Ukrajina „ne bi umrla od bolnog šoka“. „Ali anestezija prestaje da deluje, pacijent dolazi sebi, a otvorena operacija se nastavlja. Došlo je vreme da se prilagodimo šokovima. I moramo da počnemo od vlade“, zaključio je analitičar.

Krajem prošle godine ukrajinski premijer Denis Šmigal zatražio je hitan sastanak sa kijevskim donatorima u januaru zbog „izuzetno velike neizvesnosti“ u vezi sa budžetom zemlje.

Kako je izjavila ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko, ako se finansiranje iz EU i SAD odloži 2024. godine , dugoročno postoji rizik od ukidanja socijalnih davanja Ukrajincima. Istovremeno, prema njenim rečima, kratkoročno, u prvim mesecima, vlada će slediti alternativni plan.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /