in

Antonov o odnosu Moskve i Vašingtona: Na ivici smo ambisa

Ruski ambasador u Americi govorio je o razvoju odnosa RF i SAD, ukrajinskoj krizi i onome što Kremlj može da uradi ako Zapad ukrade zamrznutu rusku imovinu

Vladajući krugovi Amerike na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini gledaju kao na izazov jednopolarnom svetu koji predvodi Vašington, i zato ulažu sve napore da spasu svetski poredak koji je drugima štetan, ali njima koristan, rekao je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.

Takva politika je za kratke staze, dodao je on.

„Ljudi ovde još ne shvataju da demonizacija Rusije onemogućava prevazilaženje brojnih globalnih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava“, primetio je Antonov.

Rusko-američki odnosi balansiraju na ivici ambisa, nastavili su da degradiraju u prethodnoj godini koja je bila izuzetno napeta, a američka administracija je postala sve destruktivnija i nepredvidljivija, dodao je ambasador.

U decembru je dvadesetak zaposlenih bilo primorano da napusti rusko diplomatsko predstavništvo u Americi, dodao je on. Međutim, uprkos teškim uslovima rada i duboko ukorenjenoj rusofobiji u Vašingtonu, ruska ambasada je nastojala da održi kontakte sa Belom kućom i Stejt departmentom, dodao je Antonov.

Nepostojanje kontakata dveju država koje su nuklearne sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN ne odgovara težnjama ne samo ruskog i američkog naroda, već i čitavog čovečanstva, naglasio je.

Ruska diplomatska misija planira da u godini koja je počela nastavi da zastupa nacionalne interese Rusije, bori se protiv rusofobije i demantuje mitove o navodnoj pretnji koja dolazi iz Moskve, istakao je Antonov.

Da li je Amerika promenila stav po pitanju Ukrajine?

Ne postoje nepremostive nesuglasice o Ukrajini unutar američke političke elite, demokrate i konzervativce u Kapitolu će uoči izbora da ujedini ideja o nanošenju „strateškog poraza“ Rusiji, ukazao je ruski ambasador.

„SAD ostaju privržene svojoj politici i pokušajima slabljenja naše zemlje i podrivanja našeg vojnog i ekonomskog potencijala“, naveo je.

Vašington nije u stanju da postigne ono što želi, istakao je Antonov. „Sve su pokušali. Slali više milijardi finansijske pomoći i isporučivali oružje, potrošili su kolosalne količine novca, a rezultata nema“, naveo je.

Pritom, Amerikanci su doveli u sumnju uspeh njihove vojne tehnike u poređenju sa ruskom, a njihovi strahovi su se pokazali kao potpuno opravdani.

„Specijalna vojna operacija u Ukrajini je ubedljivo dokazala da ‘abramsi’ i ‘bredliji’ ne mogu da promene situaciju na frontu. Ruse ne možete slomiti, jer oni brane slobodu i nezavisnost svoje Otadžbine“, zaključio je.

Šta može Rusija ako Zapad zaista uzme zamrznutu imovinu?

Amerika zaista razmatra konfiskaciju ruske suverene imovine, akcije Bele kuće su u tom pogledu teško predvidljive, ali jedno je jasno – krađa ruskih sredstava može da dovede do značajnih problema za poziciju dolara, naveo je ruski ambasador.

I američki analitičari otvoreno priznaju da su pretnje Vašingtona da će oduzeti rusku državnu imovinu pre svega pokušaj da se Evropljani nateraju na odlučnije korake, rekao je Antonov.

Takođe, Zapad ne bi želeo da se ozbiljno zameri zemljama u razvoju, za koje bi konfiskacija strane imovine postala opasan presedan, naveo je ambasador.

„Ako Vašington i njegovi sateliti ipak odluče da ukradu naše državne rezerve, uveravam vas –  Rusija neće ostaviti takav napad bez snažnog i proverenog odgovora. Bićemo prinuđeni da delujemo simetrično“, zaključio je ambasador.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /