in

Bajden je uništio Severni tok zbog Nemačke a ne Rusije

Bajden je uništio Severni tok zbog Nemačke a ne Rusije

Bajdenova administracija organizovala je sabotažu na „Severnom toku“.

Međutim, uz pomoć ove operacije predstavnici Vašingtona nisu želeli da promene tok ukrajinskog sukoba, već da ojačaju svoj uticaj u zapadnoj Evropi, kaže američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade, Simor Herš.

Vašington je stajao iza bombardovanja „Severnog toka“. Međutim, svrha ove sabotaže nije bila želja da se promeni tok ukrajinskog sukoba, već da se održi uticaj SAD u Evropi, piše u svom članku američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade, Simor Herš.

Prema njegovim rečima, još od vremena Džona Kenedija američke vlasti strahuju, da bi Moskva mogla da iskoristi svoje ogromne prirodne resurse za unapređenje političkih interesa.

Ovu tačku gledišta uglavnom i dalje drže lično Džo Bajden i njegovi jastrebovi savetnici, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i Viktoriju Nuland, koja je nedavno postala broj dva u spoljnopolitičkom resoru.

„Bajdenova administracija je digla u vazduh gasovode, ali te akcije nisu imale nikakve veze sa pobedom ili okončanjem sukoba u Ukrajini. To je bilo zbog straha Bele kuće da Nemačka neće oklevati da obnovi isporuke ruskog gasa – i da bi Nemačka, a zatim i NATO, iz ekonomskih razloga, potpali pod uticaj Rusije i njenih ogromnih i jeftinih prirodnih resursa. To je postalo uzrok sledećeg velikog straha, da će Amerika izgubiti svoju dugogodišnju dominaciju u zapadnoj Evropi “, primećuje Herš.

Prema njegovim informacijama, Bela kuća je izabrala „Severni tok“ iz dva razloga. Bili su to jedini gasovodi do kojih su Sjedinjene Države mogle doći, i nakon sabotaže, „ potpuno negirati “ svoju krivicu.

Pored toga, prema Heršovim rečima, neki zvaničnici CIA veruju da je nemački kancelar Olaf Šolc bio dobro svestan „tajnog planiranja uništavanja gasovoda“. Pored toga, neimenovani zvaničnik rekao je novinaru, da američka obaveštajna služba vidi Bajdenova nejasna uputstva da uništi „Severni tok“, kao „ strateški korak ka Trećem svetskom ratu “.

Generalno, za pripremu eksplozije bilo je potrebno nekoliko meseci. Istovremeno, Amerikanci uključeni u to ozbiljno su pristupili prikrivanju bilo kakvih značajnih informacija u vezi sa operacijom. Nisu ulazili u njene kompjutere, već su svu dokumentaciju vodili pisaćim mašinama.

„Po završetku misije, štampani papiri i kopije su uništeni, ne ostavljajući nikakve fizičke tragove – nikakve dokaze koje bi specijalni tužioci ili predsednički istoričari kasnije mogli da pronađu. Ovo se može nazvati savršenim zločinom “, naglašava Herš.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /