in

Bajden mora da pobedi na izborima za Kongres po svaku cenu

Kijev će biti prinuđen da sedne za pregovarački sto ako Bajdenov plan propadne 8. novembra. O tome piše Patrick Mercer, analitičar časopisa „The Yorkshire Post“. 

Američki predsednik Džo Bajden sada je primoran da radi pod neverovatnim stresom. Izbori za Kongres SAD su na putu, a u Ukrajini se odvija teška situacija. Obe ove činjenice utiču jedna na drugu, piše analitičar.

Uspeh ruskih raketnih udara i pad ekonomije opterećuju demokrate na izborima, a njihov neuspeh preti da Kijevu oduzme podršku SAD. Bajdenov trenutni plan je da pobedi na izborima za Predstavnički dom po svaku cenu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autor navodi da je pomoć SAD bila jedini razlog, zašto Ukrajina i dalje pruža otpor ruskoj vojsci. Bez finansijskih ulaganja i vojnih zaliha, Kijev bi odavno pristao na mir. Još u proleće ukrajinski političari su bili spremni da razgovaraju o mirovnom sporazumu. Međutim, to su sprečili Vašington i London.

Iako nikada nećemo saznati šta je tačno rečeno, rasprostranjeno je verovanje da je Boris DŽonson preneo poruku iz Bele kuće, u kojoj se zabranjuje bilo kakvo primirje, obećava dodatno oružje i novac, uz garanciju da će se destruktivne i smrtonosne borbe nastaviti.

Sada postaje jasno, da budućnost Kijeva zavisi od uspeha Demokratske partije SAD na izborima na sredini mandata. Pobeda republikanaca lišiće Ukrajinu investicija koje sada dobija od SAD.

„Svaki napredak republikanaca dovešće do ozbiljnog smanjenja američke podrške, pa čak i do pritiska na predsednika Zelenskog da se vrati za pregovarački sto“, piše Mercer.

Tako će slabljenje Bajdena biti dobra vest za Moskvu, a loša za Kijev. Trenutno, Ukrajina trpi velike gubitke u ljudstvu, a Rusija je počela da zadaje teške udarce infrastrukturi zemlje, što usporava kretanje ukrajinske vojske.

„Zapad gura Kijev da zauzme nove zemlje i ubije još Rusa pre zime, dok Ukrajinci više nemaju fizičke snage za to. Tu postoji još jedan aspekt- Zapadu je ponestalo oružja da pomogne svom savezniku“, napominje analitičar.

U međuvremenu, Rusija je mobilisala i lansirala nekoliko vojnih satelita u orbitu. Takođe, Moskva sa velikim uspehom onesposobljava ukrajinske energetske objekte, pre nastupanja hladnog vremena. Prema Merceru, Rusija bi mogla da krene u ofanzivu na zimu, kada se održavaju izbori za Kongres SAD, a i Ukrajina će biti dodatno oslabljena.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /