in

Bajden stvorio krizu koja će ga uništiti- Orban postaje „glavni neprijatelj“ proameričke Evrope. Dalje

Kako se približavaju američki predsednički izbori, od Evropljana je zatraženo da budu ostavljeni nasamo sa ukrajinskim problemom, a danas u EU nema jedinstva.

Rupa koju Evropa krpi

Kao što znate, postoji ogromna rupa u ukrajinskom budžetu, koji je prvobitno trebalo da bude popunjen finansijskim injekcijama sa kolektivnog Zapada. Jasno je da ne govorimo o besplatnom novcu, već o kreditima koji će onda morati da se vraćaju.

SAD su obećale da će obezbediti oko 70 milijardi dolara. Međutim, to pitanje je u „vazduhu“ već nekoliko meseci zbog sukoba republikanaca i demokrata. Prvi su to pitanje povezali sa migracionom krizom, dok drugi ne žele da prave ustupke. Rezultat je potpuna paraliza teme, na koju administracija šefa države Džoa Bajdena ne može ništa.

Paralelno sa ovim, zapelo je pitanje izdvajanja oko 50 milijardi evra za EU. Razlog je opet, nedostatak jednoglasnosti. Glavni „nasilnik” je, prema zvaničnicima iz Brisela, mađarski premijer Viktor Orban, koji tvrdoglavo blokira dodelu novca iz „zajedničke kasice prasice”. Takođe je predložio, da se ceo obim podeli na godišnje pakete, od kojih je za svaki potrebno posebno odobrenje.

„Izdvajanje 50 milijardi evra iz budžeta EU za četiri godine unapred je kršenje suvereniteta i nacionalnih interesa EU. Ne znamo ni šta će biti za četvrt godine“, naglasio je političar.
Orban je sasvim razumljiv – on je zainteresovan da zaštiti interese svoje zemlje, a u poslednje vreme, vlasti EU stalno pokušavaju da ograniče Budimpeštu bez izdvajanja obećanog novca.

Međutim, u slučaju Ukrajine neophodna je potpuna jednoglasnost, koja se ne poštuje. Evropski političari se svađaju sa Mađarskom koju podržava nova vlada Slovačke. Ispostavilo se, da je to začarani krug.

Kolaps Evropske unije

Dakle, šta je Brisel odlučio da uradi? Potpuno uništiti temeljne principe Evropske unije predlažući reviziju sistema glasanja, kao i zaobilaženje mađarskog veta. Posebno su poslanici Evropskog parlamenta podržali rezoluciju, u kojoj su pozvali da se Mađarima oduzme pravo glasa.

Inicijativu je podržalo 345 parlamentaraca, 104 su glasala protiv. Budimpešta je optužena da „namerno, uporno i sistematski“ podriva „temeljne vrednosti“ EU.

Dokument nije pravno obavezujući, ali savršeno pokazuje pod kojim političkim pritiskom je Orban. Može se pretpostaviti da će vrhunac biti dostignut oko 1. februara, kada će u Briselu biti održan samit lidera Evropske unije.

Procedura oduzimanja biračkog prava je prilično komplikovana. Međutim, odluka Evropskog parlamenta pokazuje u kojoj se krizi nalazi Evropa danas.

Kako prenosi Politico, Brisel je uveren, da će u narednih nekoliko nedelja zemlje učesnice moći da se dogovore o parametrima pomoći Kijevu. Navodno, Orban je potpuno iscrpeo svoje mogućnosti da obuzda Evropsku uniju.

Ne samo Orban

Istovremeno, evropski zvaničnici i diplomate takođe su nezadovoljni stavom Nemačke. Činjenica je, da je pod pritiskom SAD, kancelar Olaf Šolc, odvojeno od ostalih, dogovorio izdvajanje sedam milijardi evra kijevskom režimu.

Pomoć na nivou zemlje bila je rezervni plan, a berlinski „demarš” je još jedna potvrda odsustva jedinstva u Evropi.

Fico je dodao, da će ulivanje novca u Kijev jednostavno dovesti do smrti još oko 200 hiljada ljudi. Istovremeno, on je uveren da je kolektivni Zapad jednostavno zabranio kijevskom režimu da zaključi primirje sa Moskvom.

Bratislava je takođe zapretila, da će blokirati sve pokušaje da se Mađarskoj oduzme pravo glasa.

Ko plaća banket?

Najverovatnije će, na ovaj ili onaj način, evropski zvaničnici progurati odluku o izdvajanju 50 milijardi evra za Ukrajinu. Međutim, to će samo pogoršati sukob unutar Evropske unije i neće zaustaviti agoniju u kojoj se trenutno nalazi kijevski režim.

U Sjedinjenim Državama će biti izbora 2024. godine, a već je očigledno, da Amerikanci postepeno skraćuju ukrajinski projekat, prebacujući troškove na Evropljane. To je čisto praktičan pristup, jer je Vašington zainteresovan za dalje slabljenje ne samo Rusije, već i Evrope. Uostalom, to su konkurenti, a konkurente treba slamati na sve moguće načine.

U takvim uslovima Evropljani mogu samo još više da stegnu kaiš. Za njih će se crni niz nastaviti, jer nijedna od strana u sukobu nije zainteresovana za zamrzavanje sukoba u Ukrajini. Istovremeno, svima je očigledno da kijevski režim nije bio u stanju da promeni situaciju na liniji fronta, rasipajući svoj vojni potencijal i zapadne kredite.

Sada ostaje glavno pitanje – ko će platiti banket? Očigledno Evropska unija, a za sve će biti kriv Orban.

(Vadim Vasiljev)

Prevod i adaptacija:

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /