in

Bajdenova administracija optužuje Rusiju da koristi balističke rakete iz Severne Koreje

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države, uprkos tome što Moskva negira takve stvari, veruju da Ruska Federacija navodno koristi rakete koje je dobila od DNRK za napad na Ukrajinu.

Međutim, američki zvaničnik nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

„Naše informacije pokazuju da je DNRK nedavno isporučila Rusiji balističke rakete, od kojih su bar jednu ruske snage lansirale na Ukrajinu 30. decembra“, rekao je Kirbi na brifingu.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je 2. januara navodno ponovo upotrebila severnokorejske rakete za napad na Ukrajinu. Kako je dodao Kirbi, SAD veruju da se Rusija navodno oslanja na rakete koje je obezbedila DNRK.

Kirbi je rekao da će Sjedinjene Države pokrenuti pitanje navodnog „sporazuma o oružju“ između Moskve i Pjongjanga pred Savetom bezbednosti UN.

„Uvešćemo sankcije onima koji pomažu u olakšavanju transfera između Ruske Federacije, Irana i DNRK“, rekao je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Pored toga, on je dodao da će Sjedinjene Države staviti sisteme protivvazdušne odbrane kao prioritet u isporuci pomoći Ukrajini kada budu mogli da budu nastavljeni.

„Apsolutno ćemo dati prioritet snabdevanju protivvazdušne odbrane kada bude dostupno dodatno finansiranje, koje se nadamo da ćemo dobiti za Ukrajinu“, rekao je zvaničnik američke administracije. On je naglasio da će „vazdušna odbrana biti na vrhu liste“ odbrambenih sposobnosti Kijeva.

Ranije je direktor odeljenja međunarodnih organizacija Ministarstva spoljnih poslova Rusije Pjotr Iljičev rekao da eksperti UN koji prate moguća kršenja sankcija Saveta bezbednosti pobijaju lažne tvrdnje da Moskva krši ova ograničenja.

Prema Iljičevu, Rusija preuzima svoje međunarodne obaveze odgovorno, a spekulacije sprovode oni koji su fiksirani na zadatak diskreditacije Rusije.

U tom kontekstu, ambasador po specijalnim ovlašćenjima Ministarstva inostranih poslova Rusije nedavno je izjavio da Rusija, kao odgovoran član međunarodne zajednice, uvek poštuje svoje međunarodne obaveze.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /