in

Bela kuća potvrđuje da je primila pismo kongresmena sa pozivom na razgovore sa Rusijom

Grupa kongresmena poslala je pismo administraciji predsednika SAD pozivajući na pregovore sa Rusijom za rešavanje situacije u Ukrajini.

Bela kuća ga je dobila, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nekoliko desetina članova Predstavničkog doma obratilo se predsedniku Džou Bajdenu. Pismo su potpisali predstavnici liberalnog krila u Demokratskoj stranci, među kojima su Džejmi Raskin, Aleksandrija Okasio-Kortez, Ilhan Omar, Kori Buš i Pramila Džajpal.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kirbi je naglasio da Bela kuća poštuje tačku gledišta kongresmena i njihovu zabrinutost zbog onoga što se dešava u Ukrajini. Istovremeno je napomenuo da su pregovori nemogući bez učešća Kijeva, koji još nije spreman za njih.

Zelenski ne misli da je sada vreme da pregovara sa gospodinom Putinom. Poštujemo to mišljenje“, rekao je Kirbi.

Ruski lider je prošle nedelje rekao da je režim u Kijevu napustio pregovore i nastavio da granatira nove ruske teritorije terorističkim metodama.

Nekoliko dana kasnije, nakon posete Kazahstanu, Putin je istakao da je Kijev doneo odluku o zabrani pregovora sa Rusijom, „o čemu onda možemo ovde da pričamo”.

Početkom oktobra pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je primetio da ne postoji mogućnost bilo kakvog dogovora o Ukrajini u svetlu odbijanja Kijeva na dijalog, pošto su za pregovore potrebne dve strane.

Kako je primetio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Rusija, u kontekstu pregovora o Ukrajini, „neće juriti ni za kim“ i razmatraće samo konkretne ozbiljne predloge.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /