in

Belci ne žele u vojsku- Otkriven razlog

Oružane snage Sjedinjenih Američkih država suočavaju se sa manjkom regruta belaca, navodi se u istraživanju objavljenom na portalu „Militari“, prenosi „Telegraf“.

Tako je u prošloj godini američka vojska imala 10.000 regruta manje u odnosu na cilj od 65.000, a najveći pad zabeležen je kod pripadnika bele rase – sa 44.042 u 2018 godini, na 25.070 u 2023. To znači da je udeo belaca u ukupnom broju regruta 2023. bio 44 odsto, u poređenju sa 56,4 odsto u 2018. godini.

Sa druge strane, broj crnaca i hispanoamerikanaca koji su se prijavili u vojsku ostao je na gotovo istom nivou, ali je zbog pada broja belih regruta, udeo crnaca porastao sa 20 na 24 odsto, a hispanoamerikanaca sa 17 na 24 odsto.

Ovo nije jedini problem američke vojske, jer već dugi niz godina postoji problem sa regrutacijom, odnosno manjkom regruta. Prema ocenama pojedinih zvaničnika Vašingtona, najčešći razlozi zbog kojih mladi ne žele da služe u oružanim snagama su:

„Strah od smrti ili povrede, napuštanje, kuće, porodice i prijatelja, mišljenje da će odmah po regrutovanju biti poslati u stranu državu da ratuju i jačanje ekonomije, čime je stvoreno više opcija za zapošljavanje“.

Takođe, procenat ljudi čiji su roditelji služili u vojsci pao je sa 40 odsto iz 1995. godine na svega 12 odsto u 2022. Zbog toga je, prema mišljenju Ašiša Vaziranija podsekretara Pentagona zaduženog za ljudstvo, „došlo do udaljavanja oružanih snaga od velikog dela društva, pa mladi nisu protiv onoga što vojska nudi, već jednostavno, ne znaju dovoljno o vojnoj službi“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /