in

Belorusija je postala nuklearna sila

Belorusija je postala nuklearna sila nakon što je u zemlji uz učešće Rusije izgrađena beloruska nuklearna elektrana, što je ozbiljan korak napred u ekonomskom i tehnološkom razvoju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći na sednici Vrhovnog državnog saveta Savezne države.

Putin je u svom obraćanju podsetio da je uz učešće Rusije u Belorusiji 2023. godine završena izgradnja drugog bloka nuklearke „BelAES“.

– Ovo je, naravno, veoma ozbiljan pomak, imajući u vidu da nije izgrađena samo stanica, već se stvara industrija. I u tom smislu Belorusija je, naravno, postala nuklearna sila, a to je ozbiljan korak napred u razvoju privrede i naučnih oblasti i u tehnološkom razvoju – rekao je Putin.

On je dodao da Rusija i Belorusija pod spoljnim pritiskom pomažu jedna drugoj i imaju zajedničke pristupe globalnim i regionalnim problemima.

– Važno je da Rusija i Belorusija, u uslovima neviđenog spoljnog pritiska, blisko sarađuju na svetskoj sceni i uvek pružaju jedna drugoj istinsku savezničku međusobnu podršku. Pristupi naših zemalja aktuelnim globalnim i regionalnim problemima se poklapaju ili su umnogome bliski – rekao je Putin.

On je dodao da će Moskva i Minsk zajedno raditi na obezbeđivanju jednake i nedeljive bezbednosti.

– U interesu formiranja istinski multipolarnog, demokratskog i pravednog svetskog poretka, obezbeđivanja jednake i nedeljive bezbednosti, radićemo zajedno – istakao je Putin.

Putin je dodao da je planirano da se tokom sednice donese niz odluka. Prema njegovim rečima, one su usmerene na dalje produbljivanje integracije dve zemlje u socio-ekonomskoj i humanitarnoj sferi.

Putin je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da su na dnevnom redu sednice mnoga ključna pitanja delovanja Savezne države. Prema njegovom mišljenju, „sadašnja sednica je zaista od suštinskog značaja, a njen dnevni red je veoma sadržajan i bogat“.

– Ovo jasno pokazuje čvrstu nameru dveju zemalja da učine sve što je potrebno kako bi produbile obostrano korisnu i ravnopravnu integraciju – uveren je ruski lider.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /