in

Belorusija spremila pola miliona vojnika

Belorusija spremila pola miliona vojnika

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin, najavio je spremnost Belorusije da rasporedi 500.000 vojnika.

Belorusija je u mogućnosti da, ako je potrebno, obezbedi resurs od 500.000 vojnih obveznika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike na Telegram mreži.

Odgovarajući na pitanja novinara o razmerama interakcije sa rezervnim vojnicima, načelnik odeljenja Viktor Hrenjin je napomenuo da je ovo unapred pripremljen plan za vojnu registraciju i službenike u vojnim jedinicama. On je istakao da su mobilizacioni skupovi sa njihovim učešćem permanentnog karaktera i da je za proteklih 20 godina kroz njih prošlo 130.000 ljudi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Vojni resor, ako je potrebno, može da postavi resurs od 500.000 vojnih obveznika, a reč je o obučenoj rezervi“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Hrenjin je takođe pojasnio da nema potrebe za stvaranjem ugovorne vojske u zemlji, pošto su 60 odsto vojnika već vojnici po ugovoru.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao da ta zemlja učestvuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini , ali da tamo ne šalje vojsku. Prema njegovim rečima, Minsk pruža pomoć ukrajinskim izbeglicama – dnevno u republiku stiže oko 400-500 ljudi.