in

Beloruski KGB otkrio odakle lete dronovi do ciljeva u Rusiji

Beloruski KGB otkrio odakle lete dronovi do ciljeva u Rusiji
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) regrutuje agente u Belorusiji koji za mali novac pristaju da odu u Smolensku oblast, preuzmu tamo sakrivene bespilotne letelice, prevezu ih na lansirne pozicije i pokrenu ih.

O tome je govorio uhapšeni kriminalac Jevgenij Gruk u Belorusiji, čije je ispitivanje uživo emitovao kanal ONT.

Agenti SBU su kontaktirali Gruka preko Telegram kanala koji je pratio. Dva meseca su ga provodili kroz lanac navodnih prijatelja i poznanika pre nego što su mu dali konkretni zadatak.

„Tražili su da odem u Rusiju posle Nove godine. Rekli su: zavisi koliko želiš da zaradiš. Možeš prošetati, slikati neku teritoriju, poslati fotografije. Ako želiš više novca, onda treba da odem i nadgledam neke vojnike i prenesem im koordinate ili nešto stavim ispod automobila.

Morao sam da uđem na teritoriju Smolenska i postavim na određenom mestu tamo negde zakopanu bespilotnu letelicu. Izvadio sam je, zatim je preneo na drugo mesto, postavio je gore“, rekao je Gruk.

„Uslugu“ pokretanja bespilotne letelice SBU ocenjuje na 2-3 hiljade dolara. Gruk je izvršavao lakši zadatak – preuzimao je eksploziv na zapadnoj granici i skrivao ga u šumi.

Za to mu je na račun prebačeno 1500 beloruskih rubalja. Bivši radnik „Naftana“ Sergej Jermeev priznao je na ispitivanju u KGB-u da je učestvovao u terorističkom napadu u Rusiji.

Regrutovao ga je Belorus koji je pobegao u Poljsku, Aleksandar Sokolov. Za 6 hiljada dolara, Jermeev je razneo teretni železnički voz na udaljenosti od 1200 kilometara od ruske granice.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth SocialPrethodni članakPatrušev otkriva koga NATO sprema protiv Rusije..!


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /