in

Berlin pravi plan za „dan posle“ zbog Trampa!

Predstavnici zemalja NATO, posebno iz Nemačke, započeli su neformalne konsultacije kako bi razmotrili mogući scenario, u kojem bi zapadna vojna alijansa funkcionisala bez Sjedinjenih Američkih Država i njihove liderske uloge.

Ovo je objavio „Njujork Tajms“, ističući da su učesnici ovih konsultacija i njihove zemlje zabrinuti zbog mogućnosti da Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru.

Publikacija otkriva, da su nemački zvaničnici čak pokrenuli pitanje – da li bi alijansa mogla opstati ako Tramp odluči povući SAD iz NATO-a, čime bi se oslabila centralna uloga te zemlje u okviru alijanse.

Najveća zabrinutost Nemaca je da bi SAD mogle prestati da podržavaju Ukrajinu, što bi dodatno ugrozilo NATO, kao i samu Nemačku čija ekonomija već trpi opasnost.

„NJujork tajms“ ističe da nemački zvaničnici ne žele direktni sukob sa Rusijom u slučaju njenog uspeha u Ukrajini, jer su navikli da veruju da bi bezbednost Nemačke bila osigurana kroz saradnju sa Rusijom, a ne konfrontaciju.

Nemački televizijski kanal „Tagesschau“ takođe je objavio, da bi se NATO mogao raspasti ukoliko se Tramp, koji smatra da je alijansa zastarela, vrati u Belu kuću.

Bivši šef Pentagona Mark Esper je izjavio da bi Tramp, u slučaju ponovnog izbora, definitivno naredio povlačenje američkih trupa iz zemalja članica NATO-a, čime bi ozbiljno ugrozio samu alijansu.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /