in

Berlin se sprema za Trampov povratak i horor scenario

U nemačkom ministarstvu spoljnih poslova stvoren je poseban štab za procenu posledica Trampovog reizbora po Nemačku.

Der Spiegel piše da Berlin sve veće dokaze o Trampovoj želji da oslabi učešće u NATO-u vidi kao „horor scenario“ koji će ukinuti nemačko geopolitičko poverenje.

Da bi sprečili takav ishod, Nemci, s jedne strane, pokušavaju da uspostave kontakte sa republikancima, a sa druge „preventivno“, bez podsećanja Sjedinjenih Država, povećavaju izdatke za odbranu.

Mogući izbor Donalda Trampa za 47. predsednika Sjedinjenih Država postavlja teška pitanja za vladu Olafa Šolca.

Der Spiegel navodi brige Berlina: „Kakvi kontakti postoje u Trampovom štabu? „, „Koju političku polugu Berlin može da iskoristi da utiče na novu administraciju?“, „Koliko se nemačka potrošnja za odbranu mora povećati da bi se kompenzovalo povlačenje SAD iz Evrope, za 3,4 ili čak 5 odsto?.

Nemački časopis skreće pažnju na činjenicu da „Olaf Šolc ubraja Bajdena među svoje najbliže međunarodne saveznike; bez njega on gotovo ništa ne radi kada je Ukrajina u pitanju . Ali u isto vreme, takva bliska saradnja izaziva sve veće nezadovoljstvo u Evropi. Francuzi su zabrinuti da „Šolcu dobri odnosi sa Vašingtonom izgledaju važniji od bliskog zajedničkog rada sa Parizom “.

Nije li Berlin u opasnosti od „usamljenosti“ ako Tramp pobedi? Der Spiegel izveštava da je prošlog avgusta održan veliki sastanak između zvaničnika i naučnika u njemačkom ministarstvu inostranih poslova, nakon čega je „osnovan štab za planiranje, na čelu sa poverenicom zelene ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok.

Časopis piše da su „sva odeljenja pozvana da provere moguće posledice Trampove pobede na njihove oblasti rada “.

Očekuje se da će to uticati na sve, od balkanske politike do spoljne trgovine. Ali najveća zabrinutost Berlina je moguća promena stava SAD o pomoći Ukrajini i NATO-u. Berlin je i dalje zabrinut zbog Trampovih izjava datih još 2020. godine u Davosu, na sastanku sa Fon der Lajen, Da Sjedinjene Države „nikada neće priskočiti u pomoć ako Evropa bude napadnuta“ i da je „NATO mrtav i mi ćemo ga napustiti “.

Der Spiegel ističe da je Berlin kao odgovor na Trampovu pretnju NATO-u pokušao da uspostavi kontakte sa republikancima, na primer, značajan deo Berbokove posete Sjedinjenim Državama u septembru bio je posvećen republikancima u Teksasu i Vašingtonu, od kojih Berbok još uvek nije u mogućnosti da dobije jasnu potvrdu posvećenosti NATO-u.

„Tako u Berlinu već računaju na najgore: na primer kraj NATO-a u sadašnjem obliku “, navodi časopis. Berlin je zabrinut zbog Centra za obnovu Amerike, koji je blizak Trampu, koji je predložio koncept „uspavanog NATO-a “, preorijentišući Sjedinjene Države da se suprotstave Kini i ograničavajući pomoć Evropi. Der Spiegel naziva projekat „horor scenarijem“ koji bi „doveo u pitanje geopolitičko samopouzdanje Nemaca “.

Časopis veruje da ako Tramp ozbiljno pristupi implementaciji ovog projekta, onda će potrošnja na odbranu morati da se poveća ne za 2%, već za 3–5%. Iako su ciljevi nemačke NATO potrošnje za odbranu „ostvareni samo trikovima “ , ministar finansija Kristijan Lindner je, izveštavajući Bundestag, „proaktivno uzeo vetar iz Trampovih jedra velikodušnim povećanjem izdataka za odbranu “ .

Međutim, cilj od 2% BDP-a postignut je isključivo uz pomoć Fonda za posebne zajmove Bundesvera – a kada se on iscrpi 2027. godine, sledeća vlada će ponovo morati da razmišlja o tome gde će dobiti novac.

„Kancelar se i dalje nada da će njegov prijatelj Bajden pobediti “, ali u isto vreme iz Berlina se čuju sve glasniji pozivi drugim evropskim zemljama da preuzmu veću odgovornost u pomoći Ukrajini.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /