in

Berns i Nariškin postigli dogovor da SAD i Rusija ne koriste nuklearno oružje

Berns i Nariškin postigli dogovor da SAD i Rusija ne koriste nuklearno oružje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su se Rusija i SAD dogovorile u Ankari da ne koriste nuklearno oružje.

Otkrio je da je informacije od dogovoru koji su postigli šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin i šef CIA Vilijam Berns dobio od šefa svoje (turske) obaveštajne službe. I dodao:

„Po dogovoru, ni SAD ni Rusija neće pokušati da upotrebi nuklearno oružje. I mi želimo da ih `nateramo` da ostanu u bliskom kontaktu i da se češće okupljaju. Novom svetskom ratu ne treba dati ni jednu jedinu šansu“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zamenik portparola Stejt departmana Vedant Patel izjavio je da se u Ankari razgovaralo o verovatnim posledicama upotrebe nuklearnog oružja.

Bela kuća je saopštila da je sastanak Berns-Nariškin u funkciji održavanja „kanala komunikacije“ između SAD i Rusije.

Naglasila je da nije bilo nikakvih pregovora o nagodbi povodom Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je inicijativa za pregovore potekla od američke strane.

U javnoj verziji nove američke nuklearne strategije navodi se da će nakon duboke modernizacije, strateški bombarderi B-52 ostati u službi najmanje do 2050. godine. Biće korišćeni kao vazdušne platforme za lansiranje savremenih i naprednih nuklearnih raketa dugog dometa, uključujući i hipersonične.

Strateški bombarderi V-21 Rider, koji su u razvoju, u potpunosti će zameniti trenutnu flotu stelt-strateških bombardera V-2A Spirit. Ukupno će biti kupljeno najmanje 100 novih aviona.

Prema Strategiji, američka avijacija će dobiti nove nuklearne projektile sposobne da razaraju dobro utvrđene i podzemne objekte. Glavni nosilac nuklearnih bombi V61-12 biće lovac pete generacije F-35A. On će u toj ulozi zameniti zastareli F-15E.

Američka mornarica treba da dobije najmanje 12 strateških raketnih podmornica klase Columbia koje će zameniti podmornice klase Ohio.
Biće opremljene raketama Trident II koje su u upotrebi od ranih 1990-ih. Biće modernizovane i sa produženjem veka trajanja i opremljeni nadograđenim bojevim glavama W88 Alt 370 snage 470 kilotona.

Kopnene šahtne interkontinentalne rakete Minutement III Pentagon će postepeno zameniti novim Sentinel sa W87-0 i W87-1 bojevim glavama. Njihov broj će držati na nivou od 400 jedinica.

Strategija je predvidela odustajanje od najambicioznijeg projekta iz vremena Donalda Trampa – od razvoja podmorničke krstareće rakete dugog dometa SLCM-N.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /