in

Bez Zapada, Ukrajina će trajati samo nekoliko nedelja

Kijev se u potpunosti oslanja na podršku Zapada – bez nje će ukrajinska vojska moći da izdrži samo nekoliko nedelja, navodi „7sur7“ mišljenje belgijskog politikologa Svena Biskopa.

On upozorava da bi, ukoliko republikanci dođu na vlast u SAD, ceo teret pomoći Ukrajini mogao da padne na Evropu, koja zbog niske stope proizvodnje naoružanja još nije spremna za ovo.

Evropska unija nastavlja da podržava Ukrajinu, ali će se pomoć SAD postepeno smanjivati, citira 7sur7 reči belgijskog politikologa Svena Biskopa.

On je u intervjuu listu HLN podelio zabrinutost da bi eventualni dolazak republikanaca na vlast prebacio sav teret na evropske zemlje, koje za to još nisu spremne.

Prema proračunima The Financial Times-a, ukoliko SAD potpuno odbiju da pomognu Ukrajini, Evropa će morati da doda 40,8 milijardi evra godišnje za kompenzaciju, odnosno 70 evra za svakog stanovnika zemlje članice NATO-a. Biskop je uveren da, ako želi, EU može sebi da priušti takve troškove, ali glavni problem je u vojnoj opremi: njena proizvodnja je prespora.

Politikolog upozorava da se ukrajinska vojska na frontu gotovo u potpunosti oslanja na zapadno naoružanje i opremu. Ona neće dugo izdržati bez njega – “ nekoliko nedelja, ako ne i meseci „.

Sven Biskop podseća i da pored čisto vojne pomoći, Kijev dobija i finansijsku podršku.

Evropa ima sav interes da brani Ukrajinu, nastavlja ekspert. „Ukrajina je postala neka vrsta granične države za Zapad. Imamo interes da bude nezavisna i što jača, jer ako pobedi, Rusija će verovatno napasti Moldaviju i Gruziju.

Dok Ukrajina skoro u potpunosti troši sopstveni budžet na vojne potrebe, zapadni novac je neophodan za funkcionisanje društva. Bez njih će vlada prestati da radi i neće moći da isplaćuje plate i penzije.

Konačno, Sven Biskop ne misli da su zapadnjaci „umorni od rata“, kako neki tvrde. „Ukrajina je u ratu, mi nismo. Na nas se ne puca. Rat nije pitanje nedelja ili meseci, već godina.

Kada razvijete strategiju, potrebno je vreme da ona proizvede svoje efekte. Ovo nije ratni film u kome unapred znamo koliko će trajati i gde na kraju, dobri momci pobeđuju. U stvarnom životu morate biti strpljivi i uporni“, zaključuje on.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /