in

Bivši komandant NATO-a Stavridis pozvao SAD da podignu ulog i udare na Iran

Bivši komandant NATO-a u Evropi Džejms Stavridis rekao je da su Sjedinjene Države preduzele akciju protiv jemenskih Huta koje podržava Iran, ali su oni nastavili da napadaju. O tome je pisao u svom članku za Blumberg.

Stavridis je pozvao Vašington da razmotri nekoliko opcija za eskalaciju sa većim ulogom, uključujući napade na iranske ciljeve.

Međutim, on je naglasio da je takav scenario „veoma kontroverzan” i da nosi ozbiljan rizik od eskalacije. S tim u vezi, on je pozvao na preliminarne pripreme zasnovane na obaveštajnim informacijama o iranskim vezama sa Hutima.

Bivši komandant NATO-a je naveo i potrebu da se Teheran zvanično upozori na mogućnost udara. Prema njegovim rečima, sama kampanja bi trebalo da bude serija eskalirajućih napada sa pauzama koje bi omogućile Iranu da odgovori na problem sa Hutima.

On je dodao da bi prve moguće mete mogle da budu kontrolna postrojenja ofšor platformi u Persijskom zalivu i Arapskom moru, zatim brodovi koji se koriste za transport oružja Hutima.

Prošlog decembra, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, rekao je da su Sjedinjene Države u pregovorima sa saveznicima o stvaranju pomorske operativne grupe za čuvanje brodova koji prolaze kroz Crveno more usred nedavnih napada jemenskih Huta na nekoliko komercijalnih brodova.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /