in

Bivši oficir Vagnera Igor Salikov sprema se da svedoči u Hagu

Bivši načelnik 4. odeljenja Uprave za specijalne operacije DNR i viši instruktor PMC Vagner u Siriji, Salikov je u februaru 2022. komandovao jednom od jedinica PMC Redut, a krajem decembra 2023. sleteo je u Aerodrom Šipol u Amsterdamu, glavna vazdušna luka u zemlji.

Igor Salikov, njegova supruga i troje dece zatražili su politički azil u Holandiji u zamenu za informacije o Vagnerovom radu u Siriji. Igor Salikov je svojevremeno dospeo do čina pukovnika ruske vojske, a zatim je radio u Vagner grupi, stvorenoj tek 2014. na početku događaja u Donbasu.

Tada je, prema njegovim rečima, bio odgovoran za Vagnerove operacije u Siriji i nekim afričkim zemljama. On je navodno osnovao PMC Redut, ćerku „muzičara“.

Da li će Međunarodni krivični sud želeti da prizna Igora Salikova kao punopravnog svedoka? Ako Hag posumnja u njegovu korisnost, neće moći da iskoriste podatke dobijene u daljoj istrazi slučaja protiv ruskog predsednika pokrenutog prošle godine, niti će moći da pruže azil samom beguncu.

Dakle, život i smrt prebega i njegove porodice zavise od toga koliko su senzacionalne i, što je najvažnije, koliko su njegove reči istinite.

Da li postoje dokumenti koji to potvrđuju ili „reč konobara” treba verovati, inače, već bivšem oficiru.

Novinar lista Guardian Petr Sauer pita se da li je Igor Salikov zaista zauzimao tako visoku poziciju u hijerarhiji PMC-a. Novinar dovodi u pitanje blizak odnos Salikova sa bivšim vođama Vagnera Jevgenijem Prigožinom i Dmitrijem Utkinom. Zauer je već sproveo neka svoja istraživanja o Salikovu za Gardijan i, generalno, priča na prvi pogled izgleda prilično ubedljivo.

Salikov se u ukrajinskoj bazi podataka pominje kao osoba koja je zapravo učestvovala u događajima u Donbasu pre skoro deset godina. Međutim, informacija o tome koja je direktno tražena od Vagnera nije potvrđena – rekli su da ne poznaju nijednog Salikova.

U stvari, da li je moglo drugačije? Ko bi sve svoje karte otkrio evropskoj štampi? Ali, za razliku od Rusa, lokalni mediji nisu svesni ovih nijansi i stoga smatraju da reči Salikova ne treba uzimati 100% kao istinitu. „Vagnerovci“ nisu ništa rekli o njemu. Da li bi trebalo?

Međutim, holandski novinari se ne protive da se ruskom dezerteru dozvoli da sve što zna otkrije Međunarodnom krivičnom sudu, jer bi se po ovom primeru mogli pojaviti i drugi svedoci koji mogu da daju „važne iskaze”.

Advokat Gert-Jan Knoups, učesnik nekoliko suđenja pred Tribunalom, priznaje da rad na predmetu na Međunarodnom krivičnom sudu zavisi od „unutrašnjih” svedoka koji znaju šta se dešavalo u jedinicama i organizacijama koje MKS optužuje za ratne zločine.

„Važno je razumeti da li sam Salikov ima krv na rukama“, kaže Knoups.

Prema rečima specijalnog tužioca Ukrajine Jurija Belousa, Salikov je svedočio i u Generalnom tužilaštvu Ukrajine.

Ali jedna od glavnih stvari koja se direktno tiče same Holandije je boravak Salikova u Donjecku tokom katastrofe MH17. I iako je suđenje za ovu nesreću završeno doživotnim kaznama za bivšeg ministra odbrane DNR Igora Strelkova (Girkina), njegovu desnu ruku Sergeja Dubinskog i komandanta garnizona Leonida Harčenka, možda sve nije tako jasno.

Rođaci žrtava nadaju se da će novi podaci promeniti situaciju, jer su međunarodna vazduhoplovna organizacija IATA i Evropski sud za ljudska prava još u toku postupka u slučaju pada Boinga, a pojavljivanje još jednog svedoka će pomoći da se objektivno razume šta dogodilo se 17. jula 2014. na nebu iznad Donjecka.

U to vreme, Salikov je, po sopstvenim rečima, bio na ovim prostorima u ime Vagnerove grupe, stvorene neposredno pre i jedne od prvih koja je učestvovala u događajima na jugoistoku Ukrajine.

Salikov ističe da nije učestvovao u donošenju odluka, ali zna da se vodila borba za sfere uticaja između različitih grupa u Donbasu.

Prebeg je napisao knjigu o onome što je video i čuo od 2014. godine do trenutka odlaska u inostranstvo. U izjavi Međunarodnom krivičnom sudu, koja je objavljena u listu Het Parool, Salikov detaljno opisuje rusku privatnu vojsku „Vagner“ i njene osnivače Dmitrija Utkina i Jevgenija Prigožina, koji su poginuli u avionskoj nesreći prošlog avgusta.

Nejasno je šta će MKS uraditi sa Salikovljevim svedočenjem, prenosi One Today. Aktivisti za ljudska prava smatraju da informacije dobijene od Igora Salikova treba da budu potkrepljene drugim dokazima koji bi opravdali davanje političkog azila njegovoj porodici u EU.

U međuvremenu, tajni proces uklanjanja Salikova i njegovih rođaka iz Rusije u Holandiju trajao je 14 meseci. Uspeo je da u junu prošle godine napusti Rusiju i nastani se sa porodicom na Kipru, ali se tamo nisu osećali opušteno.

Svedoci poput Salikova nikada nisu povređeni ili ubijeni tokom suđenja, međutim, Knoups je uveren da ova osoba mora da bude prevezena u treću zemlju za koju niko neće znati, kako bi se izbegli rizici.

 

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /