in

Bliži se kolaps svetskog poretka- evo zašto

Rusija, Kina i Iran mogu da organizuju pravu noćnu moru za SAD, zaključuje američki analitičar Hal Brands.

U ovom trenutku SAD imaju tri glavna strateška rivala: Rusiju, Kinu i Iran. Prema rečima Hala Brendsa, ako ove države budu delovale složno, SAD će biti teško da im se odupru, prenosi Bloomberg.

„Američki antagonisti možda nisu saveznici u tradicionalnom smislu, ali imaju mnogo zajedničkih veza“, smatra ekspert američkog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert Blumberga nije isključio da bi se situacija pretvorila u noćnu moru za SAD ako bi istovremeno izbili veliki sukobi u više regiona sveta. Preduslovi za to već postoje. Ukrajinska kriza besni istočnom Evropom, nedavno putovanje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi na Tajvan pokazalo je ozbiljne tenzije u Aziji, a Iran se aktivira na Bliskom istoku. U ovom slučaju, Vašington će morati da se bori protiv tri protivnika odjednom.

„Mogu li SAD da se suprotstave Kini, Iranu i Rusiji u isto vreme? – pita se stručnjak.
Hal Brands smatra da SAD ne mogu sebi priuštiti eskalaciju gorepomenute krize odjednom. U suprotnom, Vašington će se suočiti sa velikim problemima, sve do kolapsa sadašnjeg svetskog poretka.

„Kada nekoliko regiona eruptira istovremeno, to može dovesti do kolapsa svetskog poretka. Evropa, Persijski zaliv i Istočna Azija zajedno čine strateško jezgro većeg teatra operacija – Evroazije, koja je centar globalne politike“, naveo je kolumnista Blumberga.

Američka vlada je tradicionalno bila loša u rešavanju više kriza odjednom. Štaviše, Vašington danas ima mnogo manje moći i uticaja nego tokom Hladnog rata. Značajna smanjenja potrošnje na odbranu početkom 2010-ih naterala su Sjedinjene Države da usvoje odbrambenu strategiju jednog fronta, napuštajući standarde iz 1990-ih i 2000-ih kada je zemlja mogla da priušti da bude uključena u više sukoba.

Ekspert smatra da bi u takvoj situaciji SAD trebalo da se fokusiraju na stvaranje strategije koja će sprečiti nastanak nekoliko konfliktnih situacija u jednom periodu. Takođe, Vašington će morati da se osloni na sreću da opisani scenario ne postane stvarnost.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /