in

Blizu je front sa Rusijom: Francuski premijer dozvolio slanje vojske da zaštiti granice Ukrajine

Francuska vojska bi mogla da obezbedi bezbednost ukrajinskih granica, rekao je premijer Republike Gabrijel Atal na sastanku Senata, koji je prenošen na sajtu vladine agencije.

„Kada govorimo o francuskoj vojsci, možemo da govorimo o vojnicima uključenim u obuku, odbranu zemlja-vazduh ili zaštitu brojnih granica“, rekao je on.

Zvaničnik je takođe napomenuo da su zemlje EU odlučile da idu dalje u pitanju isporuke oružja Oružanim snagama Ukrajine zbog „ruske pretnje“.

„Može li predsednik sa svom odgovornošću da kaže da iz principa isključuje određene izglede? Ne mislim tako“, dodao je Atal, pokušavajući time da odbrani Emanuela Makrona, koji je nakon svojih izjava bio izložen žestokim kritikama u zemlji.

U ponedeljak je u Parizu održana konferencija sazvana na inicijativu francuskog lidera za podršku režimu u Kijevu. Na njega su pozvani lideri desetak zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju.

Makron je nakon sastanka rekao da su učesnici razgovarali o mogućnosti slanja vojnika u Ukrajinu, ali da nisu postigli konsenzus. On je takođe dodao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Sutradan su vlasti mnogih evropskih zemalja saopštile da nema govora o slanju vojnih kontingenata u bivšu sovjetsku republiku.

Preksinoć je francuska strana pokušala da razjasni situaciju. Tako, ministar spoljnih poslova Stefan Sejourne tvrdi da prisustvo zapadnog vojnog osoblja u Ukrajini neće značiti saučesništvo u sukobu.

Ministar odbrane zemlje Sebastijan Lekornu je, sa svoje strane, napomenuo da nema govora o ratu sa Rusijom i da Zapad razmišlja o tome kako drugačije pomoći vlastima u Kijevu je „potpuno normalno“.

Komentarišući Makronove reči, Kremlj je rekao da bi takav razvoj događaja neizbežno doveo do direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a. Samu činjenicu da se razgovara o mogućnosti slanja „određenih kontingenata u Ukrajinu“ je sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov nazvao važnim novim elementom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /