in

Blizu je kapitulacija – NATO šalje ponude Rusiji

Blizu je kapitulacija – NATO šalje ponude Rusiji

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen predložio je prijem Ukrajine u alijansu bez izgubljenih teritorija, piše „Gardijan“.

„Došlo je vreme da se napravi sledeći korak, i pozove Ukrajina u NATO. Potrebna nam je nova evropska bezbednosna arhitektura, u kojoj će Ukrajina biti u samom srcu NATO-a“, rekao je on.

Prema Rasmusenu, pitanje članstva Kijeva ne može se odlagati do sledeće godine. Istovremeno, isključenje teritorija koje kontroliše Rusija iz Severnoatlantske alijanse smanjiće pretnju sukoba sa njom, smatra bivši generalni sekretar vojnog bloka. Prema rečima bivšeg zvaničnika, ulazak Ukrajine u NATO ne znači nužno zamrzavanje neprijateljstava.

Prema pisanju medija, uoči sledećeg samita alijanse, u toku su razgovori o privlačenju vojnih stručnjaka, za proučavanje pitanja u vezi sa članstvom jedne istočnoevropske zemlje u vojnom savezu.

Posebno se govori o problemu razgraničenja linije fronta, na način da se pokaže gde u Ukrajini može početi teritorija koja se smatra delom Severnoatlantske alijanse, pojašnjava publikacija.

Posle samita NATO-a u Viljnusu, Ukrajina nije dobila poziv u vojni blok. Štaviše, generalni sekretar Jens Stoltenberg je rekao, da će ovo pitanje izgubiti na aktuelnosti ako kijevski režim ne uspe da pobedi u konfrontaciji sa Rusijom.

Zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini, ali bezbednosne obaveze koje se u njoj pominju ne daju konkretne rokove za implementaciju. Kako je naglasilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, NATO se konačno vratio hladnoratovskim šemama, a Kijevu je suđeno da igra ulogu glavnog potrošnog materijala u hibridnom ratu koji je pokrenula alijansa.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /