in

“Blumberg”: EU pala na svom prvom zimskom testu

“Blumberg”: EU pala na svom prvom zimskom testu

Evropa je pala na svom prvom zimskom testu uštede energije. O tome piše Havijer Blas, analitičar „Blumberga“. 

Kako podseća autor, Evropska unija je povećala uvoz LNG-a iz celog sveta, ali ove količine nisu dovoljne da zamene zalihe ruskog gasa, kako bi preživeli zimu. Kako bi se snašla, Evropska komisija je predložila dobrovoljno smanjenje potrošnje plavog goriva za 15%. Nemačkoj i nekim drugim zemljama, savetovano je da smanje upotrebu za 20%.

Bez obzira da li je zima topla ili hladna, evropske zemlje treba da troše manje gasa nego 2021. godine. Industrijske firme su počele da slede ove smernice zbog visokih cena goriva. Međutim, stanovništvo je odbilo da smanji upotrebu gasa.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Činjenica je da je potražnja za gasom iz domaćinstava sezonska, i obično raste tokom grejne sezone i sa prvim hladnim vremenom- od otprilike 15. oktobra do 15. marta. Niko nije znao kako će građani EU reagovati na poziv da se štedi. Prvi mrazevi su pokazali, da nadležni nisu uspeli da ubede stanovništvo.

Kako je prva hladnoća pogodila kontinent, nemačka domaćinstva i male firme, povećale su potrošnju gasa za 14,5% iznad petogodišnjeg proseka.

Klaus Miler, šef nemačke Federalne elektro-mreže, rekao je da je prošla nedelja bila veoma hladna, zbog čega je potrošnja gasa bila čak i veća nego prethodnih godina.

Prosečna temperatura u severozapadnoj Evropi pala je ispod 30-godišnjeg proseka. Istovremeno, prosečna temperatura 29. avgusta iznosila je svega 10,5 stepeni Celzijusa. Prošle godine ovakvo zahlađenje zabeleženo je sredinom oktobra.

Miler je iskreno priznao, da bez štednje i toplog vremena, Evropa ove zime jednostavno neće imati dovoljno gasa. Kako je autor primetio, u protekle četiri nedelje, evropske vlade su ograničile račune za komunalne usluge kako bi obuzdale uticaj cena, ali nisu udvostručile svoje javne pozive na štednju.

„Potražnja za gasom je veća nego što se očekivalo, i trebalo bi da bude poziv na buđenje za evropske političare. Vreme je da se udvostruče javne kampanje za uštedu energije, sa konkretnim primerima šta ljudi treba da rade.

Prema Blasu, političari bi trebalo da predlažu različite metode štednje, kao na primer, da se smanji potrošnja vode u gasnim kotlovima, snizi temperatura u termostatima, kao i da se pređe sa gasa na ulje, gde je to moguće. Kako pokazuje vremenska prognoza, vlastima EU ostalo je vrlo malo vremena da nateraju ljude da počnu da štede.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte