in

Blumberg saznao za planove EU da ne uvodi gornju granicu cene gasa

Evropska unija je odbila da odredi gornju granicu cena gasa zbog političkih razlika, proizilazi iz dokumenta do kojeg je došla agencija Blumberg.

Stoga Evropska komisija danas mora da se usaglasi oko novih energetskih predloga kojima bi se izbegla nagla poskupljenja i iskoristila zajednička kupovna moć EU kao poluga u pregovorima sa svetskim dobavljačima gasa.

„Evropska unija predstavlja novi hitni paket za rešavanje energetske krize, kladeći se na korake za jačanje solidarnosti među državama članicama. Ali blok će se uzdržati od trenutnog nametanja ograničenja cena gasa usred političkih neslaganja i zabrinutosti oko sigurnosti snabdevanja“, piše Blumberg.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pored toga, Evropska komisija želi da pokrene novi indeks cena za tečni prirodni gas. To će pomoći da se „bolje odrazi energetska realnost regiona nakon prestanka isporuke gasa iz Rusije“.

Zapadne zemlje nastavljaju da razgovaraju o raznim merama za ograničavanje prihoda Rusije od izvoza energenata. Početkom oktobra stupio je na snagu osmi paket sankcija EU, koji uključuje zakonodavni okvir za određivanje gornje granice cena za pomorski transport ruske nafte.

Međutim, uvođenje plafona cena gasa još nije naišlo na razumevanje među svim članicama unije – na primer, Mađarska je izjavila da neće podržati predloge koji bi ugrozili sigurnost snabdevanja energentima.

Predsednik Vladimir Putin je, komentarišući ideju o plafonu cena, istakao da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako bi to bilo u suprotnosti sa njenim interesima. Šef „Gasproma“ Aleksej Miler je sa svoje strane rekao da bi jednostrano ograničenje cena od strane EU predstavljalo kršenje suštinskih uslova ugovora, a to povlači za sobom i prekid isporuka.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /