in

Bocan-Harčenko smatra da je jedina efiksna mera za Srbiju uvođenje ruskih i kineskih trupa

Bocan-Harčenko smatra da je jedina efiksna mera za Srbiju uvođenje ruskih i kineskih trupa

Ruski ambasador Bocan-Harčenko nazvao je uvođenje ruskih i kineskih trupa u Srbiju „efikasnom merom“.

Kako ruski mediji pišu, ideja o razmeštanju vojnog kontingenta Rusije i Kine u Srbiji mogla bi da ima šanse za uspeh. Ovo mišljenje izneo je ambasador Ruske Federacije u Srbiji, diplomata Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Svi dobro znamo da u svemu, uključujući politiku i međunarodne poslove, postoji određeni integritet. Ne može biti koraka izvučenih iz konteksta i istovremeno uspešnih. Ideja o razmeštanju vojnog kontingenta Rusije i Kine u Srbiji može biti efikasna. Ona je u stanju da obezbedi bezbednost Srba i dovede do privremenog rešenja sa perspektivom dugoročnog kosovskog pitanja“, naglasio je diplomata.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ambasador je ukazao na jedan aspekt koji čini malo verovatnom realizaciju ove ideje. Prema njegovim rečima, status Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je od posebnog značaja.

„Ali, da budemo iskreni, ova ideja je teško moguća u situaciji kada je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Cilj povezivanja sa EU i ulazak u nju ostaju glavni za Srbiju. Uprkos činjenici da je ruski pravac drugi vektor, ne manje važan, evropsko članstvo ostaje odvraćajući faktor. Ovo su okovi. Iskustvo Turske Srbiju ničemu nije naučilo“, dodao je Bocan-Harčenko.

On je objasnio zašto se zapadni igrači tako drsko ponašaju prema Srbiji. Diplomata je uveren da je zemlja izolovana.

„Zašto se zapadnjaci ponašaju tako drsko? Zato što razumeju da je Srbija izolovana. Okružena je NATO državama i državama koje sprovode politiku sankcija Rusiji. Odsečeni smo barijerom sankcija od Srbije. Setimo se neuspele posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova pre godinu dana. Zapad je, kroz ruke malih partnera na Balkanu, kojima je bilo zabranjeno da daju dozvolu za let, poremetio putovanje“, rezimirao je Bocan-Harčenko.

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /