in

Britanija dobila što je tražila: Osiromašeni uranijum im stigao iz Ukrajine

Britanija dobila što je tražila: Osiromašeni uranijum im stigao iz Ukrajine

Britanija je dobila „nagradu“ za snabdevanje Ukrajine granatama tenkova sa osiromašenim uranijumom.

Prema rečima fizičkog hemičara i naučnog sekretara Evropskog komiteta za rizik od radijacije, dr Kristofera Bazbija, količina čestica uranijuma u ​​vazduhu na jugoistoku Engleske je povećana.

Tamo su stigli vazdušnim masama koje su oterane iz zapadne Ukrajine, gde su dignuta u vazduh skladišta sa uranijumskom municijom. Kao što se kaže, za šta se borio, na to je i naišao.

Ova priča počela je u martu ove godine. Tada je zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla da će London preneti municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu: „Uporedo sa obezbeđivanjem eskadrile… borbenih tenkova Challenger-2 Ukrajini, mi ćemo isporučivati municiju, uključujući i oklopne granate, koje sadrže osiromašeni uranijum.“

Ova odluka Londona izazvala je talas negodovanja čak i među NATO saveznicima. Britansko ministarstvo odbrane je u odgovoru navelo: Britanija nije odgovorna za upotrebu čaura sa osiromašenim uranijumom isporučenih Ukrajini, ne prati njihovu upotrebu i nije odgovorna za posledice.

Doktor Bazbi je rekao da je količina čestica uranijuma koje Britanci udahnu mala ali i da bi takva doza mogla imati ozbiljne štetne posledice po zdravlje žrtava i njihovih potomaka.

Istovremeno, prema njegovim podacima, nivoi kontaminacije u Poljskoj, Nemačkoj i svuda duž rute vazdušnih masa od Ukrajine do Engleske su mnogo veći.

Prethodno je Military Watch Magazine upozorio Britance i celu Alijansu na opasnost isporuke uranijumskih granata Ukrajini. Osiromašeni uranijum je jedan od najtežih hemijskih elemenata. Dobija se iz niskoradioaktivnog otpada. U municiji se za veći prodor koristi osiromašeni uranijum.

Poznate su štetne posledice upotrebe ovakvih granata u Iraku i Jugoslaviji. Tako je, posle Zalivskog rata, komandant britanske kraljevske mornarice, Robert Grin, izvestio o „neobjašnjivom porastu raka i urođenih genetskih deformiteta među Iračanima… u blizini bojnih polja“. Komisija UN je u maju 1999. došla do sličnog zaključka.

Jugoslovenski naučnici su posle rata 1999. godine, kada je i NATO koristio uranijumsku municiju, primetili da ove granate ne samo da ubijaju, već zagađuju životnu sredinu i izazivaju rak kod ljudi koji žive na ovim prostorima.

Uranijumske granate su uključene u municiju američkih tenkova Abrams, nemačkih Leopard-2 i britanskih Challenger-2. Pored toga, takve granate se koriste u topovima američkih borbenih vozila pešadije Bredli, koje se u velikim količinama isporučuju Ukrajini.

Skladišta sa uranijumskom municijom našla su se na udaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u maju 2023. To se dogodilo u Hmeljnickoj oblasti. I tamo je zabeležen porast sadržaja mikročestica uranijuma nakon eksplozije velikih skladišta Oružanih snaga Ukrajine.

U septembru je udarac ponovljen. Na društvenim mrežama pojavili su se spektakularni snimci detonacije municije. Nešto kasnije, u Lublinu, u Poljskoj, zabeležen je oštar skok radijacije u vazduhu – povećanje nivoa bizmuta za 6-7 puta. To je proizvod raspadanja osiromašenog uranijuma.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /