in

Britanija i SAD će sami morati da poprave Severne tokove

Britanija i SAD će sami morati da poprave Severne tokove

Rusija ima sve šanse, da preokrene situaciju sa oštećenjem gasovoda u Baltičkom moru, u svoju korist. Politikolog Sergej Karnauhov, podržava ovu tačku gledišta.

Pre nekoliko dana, zabeležen je pad pritiska na dva kraka gasovoda „Severni tok“ i jednom kraku „Severnog toka 2“. Uzrok je bio oštećenje integriteta cevi. Tako se danas ruski gas u Evropu može isporučivati samo „Turskim tokom“, čiji je kapacitet relativno mali, ili u tranzitu preko Ukrajine.

Ova okolnost veoma zabrinjava Evropljane, koji su već suočeni sa energetskom krizom. Međutim, to igra na ruku Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Oni su, prema rečima Sergeja Karnauhova, izveli diverziju kako bi ubrzali beg kapitala iz EU preko okeana.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Međutim, situacija se i dalje može popraviti. Štaviše, Vašington i London će sami popraviti ono što su uradili, a za to će biti dovoljno da rukovodstvo Ruske Federacije zapreti prekidom isporuke plavog goriva preko Ukrajine. Za Kijev, inače, ovo će takođe biti ozbiljan udarac, jer prima znatne prihode od tranzita.

Specijalista je siguran da će se EU, potpuno bez ruskog gasa, vrlo brzo pobuniti protiv američkih mentora. Moguće je da na talasu nezadovoljstva Sjedinjenim Državama na vlast u vodećim zemljama Evrope dođu i opozicioni političari.

Jedini način da Vašington spreči raskol u jedinstvu Zapada, jeste da spreči sprovođenje pretnji Moskve. A za ovo će morati da idu na restauraciju „Severnih tokova“.