in

Britanski stručnjak: Zelenski ne može naći zamenu za Zalužnog

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski ne može da pronađe generala koji bi bio spreman da zameni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog.

Ovu izjavu dao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom Jutjub kanalu 3. februara.

„Iznenađujuće je da Vladimir Zelenski ne može da pronađe generala spremnog da zauzme mesto Zalužnog. To ukazuje na potpuno odbacivanje Zelenskog od strane vojnog vrha“, rekao je on.

Merkuris je naglasio da lider kijevskog režima jednostavno ne može da nađe odgovarajuću zamenu za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, on je skrenuo pažnju na raskol unutar Ukrajine i činjenicu da su „predsedniku dani odbrojani” pošto Zelenski ne može da otpusti Zalužnog.

Ranije, 2. februara, Blumberg je preneo zabrinutost Zelenskog da bi eventualna smena glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog mogla poslati pogrešan signal zapadnim saveznicima zemlje.

Istovremeno, ukrajinski general u penziji Sergej Krivonos rekao je da je Zapad sada zapanjen domaćim političkim postupcima ukrajinskog predsednika, uključujući njegovu nameru da otpusti Zalužnog.

Prema Krivonosu, kijevskom režimu je potrebna stalna kontrola sa Zapada kako Ukrajina ne bi sama sebe potpuno uništila svojim rukama.

Politikolog Ruslan Bortnik je 1. februara izneo mišljenje da predsednik Ukrajine nastoji da postigne smenu Zalužnog na sopstveni zahtev, jer razume da bi mogao da se suoči sa udarom ukrajinske javnosti ako ga sam ukloni sa funkcije glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

Istog dana, nemački list Berliner cajtung pisao je da će Sjedinjene Države verovatnije podržati Zalužnog nego Zelenskog ako sukob između njih eskalira. Kako je navedeno, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine trenutno uživa veoma dobru reputaciju u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena.

Pored toga, 31. januara, CNN je izvestio da se ukaz Zelenskog o smeni Zalužnog očekuje do kraja ove nedelje.

Bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Bereza ​​najavio je smenu Zalužnog sa funkcije 29. januara. Zamenik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko takođe je potvrdio ovu informaciju. Međutim, kasnije su Ministarstvo odbrane Ukrajine i pres-sekretar predsednika zemlje Sergej Nikiforov demantovali ove informacije.

Komentarišući ovo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da Moskva prati izveštaje o navodnoj ostavci Zalužnog.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /