in

Budanov i Sirski odbili da zamene Zalužnog na čelu ukrajinske vojske

Zalužni je, navodno, tokom sastanka sa Zelenskim 29. januara predsednikovim savetnicima rekao da je njihova procena situacije više optimistična nego realna, nakon čega mu je Zelenski tražio da podnese ostavku

Komandant kopnenih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski odbio je predlog predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog da zameni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, piše britanski „Tajms“.

Mediji iz te zemlje su ranije pisali da je istu funkciju odbio i rukovodilac glavne uprave vojno-obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov.

„Obojica su navodno odbili ponude, što je Zelenskog nateralo da se povuče“, piše „Tajms“.

Prema tim navodima, pozicija je prvo ponuđena Budanovu, a nakon toga i Sirskom.

Zalužni je navodno tokom sastanka sa Zelenskim 29. januara predsednikovim savetnicima rekao da je njihova procena situacije na frontu više optimistična nego realna, nakon čega mu je Zelenski tražio da podnese ostavku.

Zalužni je odbio da to uradi, zbog čega je Zelenski zapretio da će potpisati dekret o njegovoj smeni. Ukrajinski general se nakon toga navodno vratio u svoju kancelariju i svojim potčinjenima rekao da odlazi.

„Pakujem svoje stvari“, navodno je rekao Zalužni, prenosi „Tajms“.

Dodaje se i da su ukrajinski međunarodni partneri, uključujući SAD i Veliku Britaniju, izrazili zabrinutost zbog najava o smeni Zalužnog.

„Zelenski je otpustio glavnokomandujućeg ukrajinske vojske, ali je bio primoran da promeni odluku nakon pritiska sa vrha vojne komande i od međunarodnih partnera“, navodi se u članku.

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko u ponedeljak je objavio da je Zalužni smenjen, ali tekst predsedničkog dekreta nije objavljen. Ukrajinskom generalu je navodno ponuđena ambasadorska pozicija, što je on odbio.

Britanski „Ekonomist“ je pisao i da mu je navodno ponuđeno mesto sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu, što je on takođe odbio.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /