in

Bundestag stopirao isporuku krstarećih raketa Ukrajini- Presudila poruka Moskve Berlinu!?

Bundestag je glasao protiv nacrta rezolucije kojom se traži da nemačka vlada prebaci krstareće rakete Taurus u Ukrajinu, prenosi TV kanal NTV.

Predlog parlamentarne frakcije CDU/CSU , koji direktno zahteva od savezne vlade da isporuči Taurus (Ukrajini – prim. aut), odbijen je većinom glasova“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da su mnogi članovi partija Zelenih i FDP, koji su i sami više puta podržavali isporuku ovih projektila kijevskim vlastima, glasali protiv usvajanja dokumenta. Razlog je oklevanje da se podrži inicijativa CDU/CSU, kao i činjenica da je stavljena na skupštinsku raspravu o godišnjem izveštaju komesara za pitanja Bundesvera.

Početkom januara, bavarski premijer i predsednik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder pozvao je na prebacivanje projektila Taurus Ukrajini kako bi „sprečio Rusiju da pobedi“.

Prethodno su isti predlog dali poslanici Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman (FDP), Sara Nani (Zeleni) i Roderih Kizeveter (CDU). Poslednja dvojica su otvoreno izjavila da je potrebno udariti na rusku teritoriju.

Kamen spoticanja u pogledu snabdevanja je domet raketa od 500 kilometara. Nemačka do sada suštinski nije prebacivala oružje sa takvim karakteristikama ukrajinskim oružanim snagama.

Poslednjim meseci u nemačkoj stručnjaci raspravljaju o tome da li se ove rakete mogu programirati tako da se ne mogu koristiti za napad na ruske regione. Kako navodi Der Spiegel, upravo je ovo pitanje zainteresovalo kancelara Olafa Šolca i zbog toga su navodno vođeni pregovori sa predstavnicima nemačke vojne industrije.

Osim toga, u oktobru prošle godine, sam Šolc je izjavio da Nemačka treba da izbegne eskalaciju, pa se trenutno ne razmatra snabdevanje kijevskog režima raketama dugog dometa.

Moskva je više puta napomenula da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Ukrajini i samo produžava sukob, dok transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /