in

Bundesver priznao svoju nemoć: Ni jedan dron nije oboren iznad vojnih ciljeva u Nemačkoj

Sumnjivi dronovi se redovno primećuju iznad ciljeva Bundesvera, ali do sada nijedan od njih nije presretnut. Ovo je u nemačkom parlamentu izjavio državni sekretar ministra odbrane zemlje Nils Hilmer.

Državni sekretar ministra odbrane bio je prinuđen da to prizna poslanicima nemačkog parlamenta, piše Bild na ruskom.

„Do sada nismo bili u mogućnosti da zaplenimo nijedan od dronova, niti da uhapsimo njihove pilote“, rekao je Hilmer.

Svake nedelje se pojavljuju sumnjive bespilotne letelice iznad vojnih poligona i kasarni u Nemačkoj, Bundesver je toga odavno svestan.

U oktobru 2022, general Karsten Breuer, tada šef teritorijalne komande, već je prijavio pojavu dronova, posebno na mestima gde je Bundesver obučavao ukrajinsko vojno osoblje.

Breuer je tada naredio hitnu obuku vojne policije u korišćenju ometača HP 47, koji može da presretne signal i spusti bespilotnu letelicu, iako njena efikasnost u to vreme još nije bila dovoljno proučena, podseća nemački Telegraf.

Ubrzo nakon toga, Breuer je unapređen u generalnog inspektora Bundesvera, ali to nije rešilo problem – sumnjivi dronovi su nastavili da lete.

„Bespilotne letelice se redovno primećuju iznad vojnog poligona Klic, gde Bundesver obučava Ukrajince. U drugim bazama, više dronova ponekad uđe u vazdušni prostor u isto vreme. Ovo je jasno organizovano i ukazuje na Rusiju“, rekao je za Bild stručnjak za odbranu Markus Faber.

I Bundesver smatra da iza letova sumnjivih bespilotnih letelica stoji Rusija, ali to se ne može dokazati, pošto nijedan dron još nije uništen ili sleteo. Odeljenje je 15. novembra prošle godine formiralo radnu grupu za borbu protiv ilegalnih letova bespilotnih letelica.

Predvodio ga je brigadni general Volfgang Jordan iz Komande Kopnene vojske. Međutim, čini se da tokom ova dva meseca još uvek nema opipljivih rezultata, sumira Telegraf.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /