in

Ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini

Ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini

Šef ruske diplomatije je napomenuo da je EU delovala kao garant sporazuma i oko Ukrajine i srpske pokrajine i da je očigledno da je njihova sudbina ista

Nastavak degradacije situacije na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost ruske strane, jer u tom regionu se ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini, naveo je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku „Poštovanje principa Povelje UN u njihovoj celini i međusobna povezanost – ključ međunarodnog mira i stabilnosti“.

„Nastavak degradacije situacije u tom regionu Srbije izaziva duboku zabrinutost. Ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini, koji su republikama Donbasa predviđali poseban status i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada“, kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da EU u ovom trenutku „ne želi i ne može da natera svoje kosovske štićenike da ispune sporazume Beograda i Prištine iz 2013. o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, koja imaju prava na svoj jezik i tradiciju“.

Upoređujući ovu situaciju sa istorijom oko Minskih sporazuma, Lavrov je skrenuo pažnju na to da je u oba slučaja EU delovala kao garant sporazuma.

„Očigledno, njihova sudbina je ista. Kakav je ‘garant’, takav je i ‘rezultat’“, naglasio je ministar.

Lavrov je naglasio da snabdevanje Kosova NATO oružjem, kao i pomoć u stvaranju vojske „flagrantno krši fundamentalnu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN“.

Svet želi da živi ravnopravno u multipolarnom okruženju
Lavrov je naveo da svetska većina ne želi da živi pod ničijim diktatom, već ravnopravno u okviru multipolarne arhitekture, koju treba jačati.

„Neophodno je obezbediti da se oživi duh multipolarnosti sadržan u Povelji UN. Sve veći broj država nastoji da ojača suverenitet i brani nacionalne interese, tradicije, kulturu i način života. Ne žele da žive pod bilo čijim diktatom, žele da budu prijatelji i da trguju, i među sobom i sa ostatkom sveta, ali pod jednakim uslovima i na obostranu korist, u okviru objektivno nastajuće multipolarne arhitekture“, ukazao je.

Kako je istakao, novi svetski poredak mora biti izgrađen na čvrstim temeljima, principima Povelje UN.

„Postoji čvrsta osnova za izgradnju novog sveta, a to je Povelja UN. Sada je najvažnije sprečiti njeno uništenje oportunističkim selektivnim žongliranjem njenih principa. Samo ako se poštuju norme međunarodnog prava sadržane u temeljnom dokumentu UN, čovječanstvo će imati šansu da prevaziđe štetno nasleđe unipolarne ere“, napomenuo je Lavrov.

Nedavne vežbe NATO-a bez presedana od Hladnog rata

Nedavna serija zajedničkih vežbi SAD sa saveznicima iz NATO-a je bez presedana od kraja Hladnog rata, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova.

„Serija nedavnih zajedničkih vežbi Sjedinjenih Država i evropskih NATO saveznika, uključujući testiranje scenarija za upotrebu nuklearnog oružja na teritoriji Ruske Federacije, postala je bez presedana od kraja Hladnog rata.Zadatak nanošenja strateškog poraza Rusiji konačno je zaslepio oči neodgovornim političarima koji su opsednuti sopstvenom nekažnjivosti i izgubili elementarni osećaj samoodržanja“, naveo je.

Ministar je podsetio da su se uveravanja zapadnih lidera o neširenju NATO-a na istok pokazala kao obmana.

„Nikada ih nije bilo sramota što su približavanjem NATO-a granicama Rusije grubo prekršili zvanične obaveze OEBS-a preuzete na najvišem nivou od 1999. do 2010. da ne jačaju sopstvenu bezbednost na račun bezbednosti drugih i da ne dozvole vojno-političku dominaciju u Evropi bilo kojoj zemlji, grupi zemalja ili organizacija. NATO je uporno činio i čini upravo ono što se obavezao da neće“, istakao je Lavrov.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /