in

Da li će Evropa pristati da uvozi gas preko preživelog kraka Severnog toka 2

Da li će Evropa pristati da uvozi gas preko preživelog kraka Severnog toka 2

Države Evropske Unije, najverovatnije, neće pristati da u bliskoj budućnosti puste u rad preživeli krak Severnog toka 2, čak i ako se na njemu ne utvrdi šteta.

Igor Juškov, ekspert Finansijskog univerziteta pri Kabinetu ministara Ruske Federacije, izjavio je to u razgovoru za medije

Specijalista je naglasio da je u Evropskoj Uniji ruski gasovod veoma politizovan, gde se Severni tok 2 smatra isključivo simbolom ruske politike.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kada su novinaria pitali Juškova da li će Evropska Unija proći bez snabdevanja gasom iz Rusije, on je objasnio da nije reč o potpunom odsustvu plavog goriva na kontinentu.

„Teško je zamisliti da će se tamo smrznuti. Imaju druge dobavljače i LNG iz SAD, Norveške, Alžira i Azerbejdžana. … Problem je što su zbog nestašice, energija i gas veoma skupi. To će dovesti do deindustrijalizacije i ekonomskog uništenja Evropske Unije. Stanovnici Evrpske Unije su spremni da se žrtvuju, glavna stvar je protivljenje Rusije“, naglasio je ekspert.

Prema njegovim rečima, politička elita EU se trenutno ne rukovodi ekonomskom racionalnošću prilikom donošenja odluka.

Kako je pisao Javni servis, ranije je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da će zemlje EU u jednom trenutku morati da priznaju izdaju onih koje su smatrale svojim saveznicima. Tako je diplomata prokomentarisao situaciju sa Severnim tokovima.