in

Da li su Migovi 29 podignuti zbog letova NATO pakta iznad Srbije?!

Da li su Migovi 29 podignuti zbog letova NATO pakta iznad Srbije?!


Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je u subotu popodne da je podignut par dežurnih lovačkih aviona MiG-29 sa Batajnice i piloti su usmereni prema Valjevu kada su posade radarski sistema kod Valjeva na visini od 5.500 metara uočili nepoznatu letelicu.

Po izdavanju naredbe letelice su poletele sa Batajnice prema Valjevu, a aktivirane su i jednice PVO koje pokrivaju tu zonu i prevedene u prvi stepen pripravnosti.

Dežurni par MiG-29 pretražili su zonu u kojoj je uočena letelica, a onda se vratili na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim praćenjem i osmatranjem vazdušnog prostora.

Postavlja se pitanje šta je moglo iz pravca Bosne i Hercegovine da upadne na teritoriju Srbije?

Najverovatnije je u pitanju bila bespilotna letelica ili možda aerostat. Za sada nema informacija da li je bilo očevidaca ovog incidenta i da li su primetli na nebu neka dešavanja s obzirom na malu visinu leta nepoznatog objekta.

Inače valja dodati da ovim prostorom uz granicu sa Srbijom iznad BiH već duže vreme letele NATO izviđačke letelice.

Inače u sredu 27. marta iznad prostora BiH i uz samu granicu sa Srbijom leteo je američki izviđački avion Ratnog vazduhoplovstva za radio elektronsko izviđanje koji je kružio duž granice Srbije i BiH iznad prostora Republike Srpske.

Jedna od mogućih opcija je i da je možda u pitanju izviđačka bespilotna letelica MQ-9A Reaper u izviđačkoj varijanti koja je razmeštena u rumunskoj vazduhoplovnoj bazi Kampia Tuzi.

Radi se o 71. vazduhoplovnoj bazi Kampia Turzi u centralnoj Rumuniji za obavljanje obaveštajni, nadzornih i izviđačkih misija kao podrška operacijama NATO pakta.

Iz ove baze često se izvode izviđački letovi ne samo nad Crnim morem, nego i u okolini Srbije, pre svega nad prostorom BiH, Bugarske, ali i Kosova i Metohije.

U ovoj bazi nalaze se dronovi MQ-9 Reaper koji su deo 31. ekspedicione operativne grupe. Jedinica je potčinjena 31. lovačkoj esakdrili u Vazduhoplovnoj bazi Avijano, Italija.

Jedna od verzija, koja se takođe ne može isključiti, mada je malo verovatna jeste da je u pitanju izviđačka letelica CL-650 ARTEMIS koji je pre 5 meseci osmatrao zonu osmatrao

zonu severoistočne granice Srbije od granice tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije do Kladova.

Takođe jedan od mogućih opcija je da je u pitanju bespilotna letelica EUFOR-a ili NATO snaga za brze intervencije.

RV Vojske Srbije raspolaže sa jednom eskadrilom borbenih aviona MiG-29 Fulcrum; MiG-29UB Fulcrum B; MiG 29SE Fulcrum C. Brojno stanje iznosi 14 letelica: 3 MiG-29 Fulcrum; 3 MiG-29UB Fulcrum B; 8 MiG-29SE Fulcrum C.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /