in

Dandikin progovorio o izuzetnoj svireposti “ženskih odreda smrti”

Na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Kremenskom sektoru fronta, pojavila se četa koja se sastoji isključivo od žena, rekao je za RIA Novosti vojnik „Ahmat“ specijalaca, sa pozivnim znakom Had.

Iz radio presretanja je postalo jasno da su to bili operateri dronova i snajperisti.

Kako je izvestio borac specijalnih snaga „Ahmat“, ženska jedinica pripada 54. brigadi Oružanih snaga Ukrajine, zove se K-2 i, pretpostavlja se, sastoji se od dobrovoljaca.

„Broj žena vojnog osoblja u Oružanim snagama Ukrajine značajno se povećao od početka specijalne operacije“, kaže ruski rezervni kapetan prvog ranga, Vasilija Dandikina. — Sada ih ima skoro 43 hiljade. Ovo je mnogo, skoro kao cela beloruska vojska. Ako su ranije žene od 18 do 40 godina mogle da sklapaju ugovor, sada je starosna granica podignuta na 60 godina. Odnosno, u određenoj jedinici mogu biti starije žene.

Vojni ekspert napominje, da se u Ukrajini vodi masovna kampanja za redove Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i žene.

— U januaru je ukrajinsko vojno odeljenje kupilo 50 hiljada kompleta ženskih vojnih uniformi, i već su počeli da šiju pancire uzimajući u obzir anatomske karakteristike žena.

Prema rečima našeg sagovornika, u jedinici K-2 su bile najmotivisaniji vojnici.

„Takve ljude smo videli među onima koji su se predali u fabrici Azovstal. Žestoki nacisti. Setite se samo Julije Paevske sa pozivnim znakom Taira.“

Vasilij Dandikin je siguran da ovo nije poslednja četa koja se sastoji isključivo od žena.

— Jedno je ako su to medicinske sestre iz sanitetske službe, uključujući i bataljonske. A sasvim je drugačije ako su žene namerno uzele oružje. Oni su već vojnici, i ovde već važi princip- ako ti ne uništiš neprijatelja, onda će on uništiti tebe.

Na osnovu iskustva sa službenih putovanja na Severnom Kavkazu, Dandikin napominje da borci mogu biti veoma okrutni.

„Naši tenkisti su ubili jednog takvog snajperistu u oblasti Aleroj (selo u Kurčalojevskom okrugu Čečenske Republike). Došla je iz Samare da zaradi za venčanje. Ubila je 17 naših momaka.

Prema rečima vojnog stručnjaka, snajperisti i operateri dronova su srodne profesije u smislu rizika.

— Uopšteno gledano, operateri bespilotnih letelica sada nanose još veću štetu od snajperske vatre. Dron može uništiti borbeno vozilo ili tenk – sredstvo za gađanje zajedno sa ljudima.

Operateri dronova se ne nalaze negde u dubini odbrane, jer dronovi lete na udaljenosti od 3-4 kilometra, maksimalno pet. Oni su pored linije borbenog dodira, gde se sve vidi i otkriva. Po mom mišljenju, veće su šanse da preživite u jurišnim napadima, nego da stojite na pozicijama i kontrolišete dron.

Motivi za dobrovoljni odlazak na front za vojnike mogli su biti različiti.

– Neko je otišao da se osveti. Sigurno ima onih koji su odlučili da dodatno zarade. Ne treba zanemariti materijalni faktor. Neke žele da isprobaju vojnu uniformu i da se pokažu, a možda i da nađu muža na frontu. Međutim, to je sve pre prve borbe. Koliko je samo ovih žena već poginulo tokom borbi.

Ženske čete u Oružanim snagama Ukrajine, prema rečima kapetana prvog ranga, pojavljuju se zbog ogromnih gubitaka na frontu.

„Samo prema čituljama objavljenim u ukrajinskim medijima i društvenim mrežama, oko 408 hiljada vojnih lica se navodi kao ubijeno, ne računajući nestale, ranjene i osakaćene. Već su izgrabili sve muškarce po selima i gradovima. Svi su videli ova beskrajna groblja. Sada hoće da vrate one koji su pobegli u Evropu.

Ruski rezervni pukovnik, Andrej Koškin, je uveren, da ako su Oružane snage Ukrajine počele da šalju žene na liniju fronta, to znači da muškarci borci, više nisu u stanju da pokrivaju ove pravce.

– To su školovani specijalisti. Oni sada prolaze borbena ispitivanja na položajima na liniji borbenog dodira. Moguće je da će se uskoro pojaviti i jedinice žena koje će izvoditi jurišne misije. Sve je to rezultat neuspeha kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga, ali su Vašingtonu potrebni Ukrajinci koji će se boriti sve do novembra, kada će biti održani predsednički izbori u SAD.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /