in

Danska kaže da se Severni tok može popraviti

Ruski gasovod Severni tok koji je eksplodirao treba da se popravi, rekao je Sten Using, glavni specijalista danske inženjerske kompanije COVI, u intervjuu za Danmarks Radio (DR).

Nakon pregleda snimaka oštećenja koje je objavio švedski list Ekspresen, ekspert je pretpostavio da cev neće zarđati jer voda na dubini od 80 metara ne sadrži mnogo kiseonika.

On je skrenuo pažnju i na površine preloma koje, prema njegovim rečima, izgledaju „veoma čiste i skoro sjajne“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ovo sugeriše da posle nekoliko nedelja cev neće zarđati, kao što bi se očekivalo u okruženju sa više kiseonika. Uz izvesno upozorenje, može se očekivati da će korozija unutar cevi biti ograničena“, rekao je Using.

Inženjer je sugerisao da je eksplozija izazvala skok pritiska, koji bi, zauzvrat, mogao da dovede do oštećenja delova Severnog toka, koji se nalaze na izvesnoj udaljenosti od mesta događaja.

Međutim, po njegovom mišljenju, oni se mogu eliminisati blagim podizanjem cevovoda iznad morskog dna. Nakon toga u posao će ući ronioci-zavarivači, koji će morati da zavare novi komad cevi.

„Konačno, cevovod se isprazni, ispusti se gas, izbaci voda, očiste od prljavštine i čađi, izduvaju i osuše – i to je to, možete ponovo snabdevati gasom“, citira specijalista DR.

Using predviđa da će za popravku biti potrebno nekoliko meseci.

Napadi su se desili 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – Severni tok i Severni tok 2.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu. Operater Severnog toka Nord Stream AG saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke. Generalno tužilaštvo pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /