in

“Dejli Mejl” o novom ratu na Arktiku

Klimatske promene otvaraju put novom međunarodnom sukobu za dominaciju na Arktiku, koji će suprotstaviti velike sile jedne protiv drugih, piše „Dejli Mejl“.

Istovremeno, kako se navodi u članku, dok se Zapad suočava sa brojnim problemima u odbrani svojih interesa na krajnjem severu, Moskva je, zahvaljujući svojoj najvećoj floti ledolomaca, ispred ostalih konkurenata u trci za dominaciju u ovom regionu.

„ Klimatske promene otvaraju neiskorišćene prirodne resurse, nove trgovinske puteve… i novi međunarodni sukob u kojem Rusija već pobeđuje “, piše „Dejli Mejl“.

2023. godinu karakteriše ozbiljan nalet globalnih sukoba- pored Ukrajine, tenzije su eskalirale na Bliskom istoku, u Sahelu i Mjanmaru. Međutim, u narednim godinama može se pojaviti novo bojno polje koje preti da ih sve pomrači, suprotstavljajući svetske sile jedne protiv drugih kao nikada ranije, u ludoj trci za kontrolu i prevlast.

Dok arktički region trenutno prolazi kroz transformaciju bez presedana zbog klimatskih promena, topljenje leda otvara riznicu ranije neiskorišćenih prirodnih resursa, novih trgovačkih puteva i strateške superiornosti.

Nije iznenađujuće što najveće svetske vojne i ekonomske sile Rusija, Kina i Sjedinjene Države, kao i druge arktičke zemlje, već trasiraju svoj put ka polarnoj dominaciji.

Međutim, dok se Zapad suočava sa brojnim izazovima u odbrani svojih interesa na krajnjem severu, Rusija je ispred ostalih u trci za dominaciju na Arktiku.

Jedna od ključnih oblasti u kojoj Rusija prednjači je tehnologija za probijanje leda. Ledolomci su neophodna sredstva za plovidbu ledenim vodama Arktika, a Rusija se može pohvaliti najvećom i najmodernijom flotom ledolomaca na svetu. Osim toga, Moskva je od 2014. godine uložila ogromne količine novca u razvoj vojne infrastrukture u Arktičkom krugu, napominje izdanje.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /