in

“Die Welt” otkriva kada Rusi prave odlučujući prodor na frontovima u Ukrajini

Ruske trupe će 2024. godine napraviti odlučujući prodor na ukrajinskim frontovima, rekao je britanski istoričar Nil Ferguson u intervjuu „Die Welt“.

„Mnogi na Zapadu nisu hteli da veruju u mogućnost ovakvog scenarija, a zaboravili su i lekcije istorije: u prvoj polovini oružanog sukoba Rusi obično igraju loše, ali u drugoj pobeđuju“, upozorio je Ferguson.

Dodao je da podrška Sjedinjenih Država Ukrajini, nimalo slučajno, već slabi:

„Gledamo poznati model ponašanja Amerikanaca. Bela kuća prvo obećava državama iza kojih stanu SAD da će ih podržavati onoliko dugo koliko bude potrebno. Nakon nekoliko godina – kao što je bilo u Iraku i Avganistanu – podrška presušuje. To pomalo liči na prebacivanje na drugi tv-kanal kad dotadašnji dosadi“.

Ferguson je dodao da Evropa treba da teži strateškoj autonomiji, da se naoruža i preuzima sve veću odgovornost na svetskoj sceni, jer više ne može da računa na podršku SAD.

„Kao i Rimsko carstvo u svoje vreme, Amerika sada doživljava period opadanja. A sa povratkom u Belu kuću bivšeg predsednika Donalda Trampa, ti procesi će se samo ubrzati“, zaključio je britanski istoričar.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /